Над 150 ученици от Дупница се докоснаха до оригинала на „Царственик или История българска”

Ученици и библиотекари оставиха цветя пред паметника на Христаки Павлович в Дупница.
  • Изложбата за Деня на народните будители в читалище „Зора 1858” предизвика огромен интерен

  • Децата слушаха с повишено внимание беседата за Христаки Павлович-Дупничанин и след това оставиха цветя на паметника му в Дупница

Над 150 ученици от Дупница посетиха изложбата по повод Деня на народните будители в Народно читалище „Зора 1858”. Тази година тя е свързана с 215 години от рождението на Христаки Павлович-Дупничанин и 175 години от отпечатването на „Царственик или История българска”. Събитието бе организирано в партньорство с ОУ „Христаки Павлович”, СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” и НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011”. Децата разгледаха изложените книги и с голям интерес изслушаха беседите на библиотекарите. След това всички заедно поднесоха цветя на паметника на Христаки Павлович, който се намира на централния площад „Свобода”. Беше отдадена почит и на Аверкий Попстоянов и други от просветителите на българския народ.

Децата слушаха беседите в НЧ „Зора 1858” с голям интерес.
Част от програмата по случай Деня на народните будители

„Винаги се опитваме да покажем на дупничани нашия ценен старопечатен фонд. Сега използвахме възможността да разкрием малко повече личността на Христаки Павлович-Дупничанин по повод 215 години от рождението му и 175 години от отпечатването на „Царственик или История Българска”. Това е първият препис на Паисиевата „История славянобългарска” и Христаки Павлович го отпечатва с цел да подпомогне българското образование. „Царственик” реално е първият български печатен учебник по история. Той се е ползвал от учениците в българските училища, отделно са го купували и хора. Събирали са се на групи, чели са го, учили са го наизуст и много дълги години това е бил почти единственият източник на национална гордост и национално самоосъзнаване. Ние имаме ценен фонд от старопечатни книги, в който разполагаме с оригинал на „Царственик”, издаден през 1844 година и затова обръщаме внимание специално на него. Учениците проявиха много голям интерес и към Рибния буквар, който притежаваме”, коментира главният библиотекар Валентина Алексиева.
Тя разказа и повече за живота на изтъкнатия дупничанин и неговите родственици.
„Въпреки че по стечение на житейски обстоятелства той не живее тук, а в Свищов, Христаки Павлович винаги е изтъквал, че е от Дупница и винаги след името си е слагал Дупничанин. Той е един от най-големите наши възрожденски книжовници и просветители и много е обичал родния си град.

Главният библиотекар Валентина Алексиева

Павлович е още книгоиздадел и автор не само на първия учебник по история, но и на този по аритметика и география. Това е един изключително образован човек. Още в първите си години в Свищов той създава две училища. Едното е Славяно-елинско, а другото е първото девическо училище. Има много известни негови ученици, които той обучава там. Сред тях са братя Миладинови и Драган Цанков. Това е един човек, който в краткия си 44-годишен живот създава толкова много. Той умира от холера при една епидемия и остава 8 деца. Много известен негов наследник е един от синовете му – възрожденският художник Николай Павлович. Той е и първият художник с академично образование в България и нашата художествена академия носи неговото име. Племенник на Николай Павлович, т.е. син на сестра му, е Цветан Радославов, който е създател на нашия съвременен химн „Горда Стара планина”.

Паметникът на Христаки Павлович-Дупничанин на централния площад „Свобода”

Така че ние, дупничани, трябва да знаем за тази възрожденска фигура и будител с национално значение. Както казва самият Драган Цанков, името на Христаки Павлович свети в онези години наравно с Неофит Рилски. Щастливи сме, че в Дупница имаме основно училище, което носи неговото име, както и улица. На дни като 1 ноември е хубаво да се припомня за хора като него. В нашия град има съвременни будители. Това са нашите учители и авторите на книги. Ние сме изложили и книги на нашите краеведи и автори от Дупница, които са включили материали за Христаки Павлович. Те пишат книги за историята на града и благодарение на тях ние можем да се информираме за великите българи и дупничани”, допълни Валентина Алексиева.
Изложбата може да бъде видяна в библиотеката към НЧ „Зора 1858” до 8 ноември (петък).