Новият Младежки център в Дупница ще разполага с арт работилници, амфитеатър, спортни площадки и зона за отдих

  • Олга Китанова: Убедена съм, че проектът ще стане едно прекрасно място за всички млади хора в града

  • Арх. Славка Петкова: Надявам се, че всички деца ще бъдат удовлетворени и всеки ще намери своето занимание

Проектът за изграждане на Младежки център в Дупница беше официално представен в Заседателната зала на кметството. Новата придобивка ще бъде построена на мястото на бившия КЕЧ, който се руши от години. Мястото обаче ще се преобрази коренно. Очаква се на едно от следващите две заседания на Министерския съвет да бъде гласувано и прехвърлянето безвъзмездно правото на собственост.

Проектът за Младежкия център беше представен с презентация в Заседателната зала на кметството.

Както е известно вече, с писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова от 24 октомври тази година бе съобщена добрата новина, за която от няколко години се водят преговори. „Убедена съм, че обектът, който ще предложим, ще стане един прекрасен Младежки център за всички млади хора в община Дупница. Целта на този проект е да предложим едно обновяване на учебния процес, който да стане още по-модерен.

Проектът за Младежкия център

Ще има свободна Wi-Fi зона и децата ще могат да ползват модерни технологии при обучението си. От няколко години се борим да придобием собственост над терена, защото към него имаше частни интереси. Имаше частна фирма, която искаше да го закупи за строителството на жилища. Но нашият проект спечели с това, че предлага свободни и зелени пространства и най-вече с това, че ще обслужва младото поколение. Съвсем скоро, идния месец, започва изработка на следващия бюджет на община Дупница. От нас ще има внесено предложение да бъде изработен подробен работен проект, за да може веднага в 2020 година, когато стартират новите европейски програми, да кандидатстваме за финансиране”, каза временно изпълняващата длъжността кмет Олга Китанова.


Главният архитект на община Дупница Славка Петкова даде повече подробности за това как ще изглежда новият Младежки център.
„В него ще има арт работилници. Ще има и изложбена площ, за да може малките творци да покажат на какво са способни. Там могат да се организират летни езикови курсове. Отделно ще има и една обособена зона с амфитеатър на открито за различни интересни инициативи, които могат да бъдат представени пред хората. Ще има и административна сграда, която да координира цялата дейност, и информационен център, който да дава представа за график за всички различни мероприятия. По-спортните натури ще имат площадка на открито.

Главният архитект на община Дупница Славка Петкова
Арх. Бойко Кадинов

Планирано е да има и една релаксираща зона с водна площ и пейки около нея, както с доста богато озеленяване, което смея да твърдя, че в този район ще бъде като оазис сред жилищните сгради. Паркинги и станция за велосипеди също са планирани. Надявам се, че всички деца ще бъдат удовлетворени и всеки ще намери своето занимание”, заяви архитект Петкова.
На въпрос в какви срокове може да се реализира този проект, тя отговори:
„Това зависи от момента, в който имотът ще се прехвърли на общината. А това вече е на финалната права. Вече е готов докладът за прехвърляне и се предполага, че до края на годината ще се случи. След това следва възлагане на проектиране, което е реалистично да стане в рамките на половин година. Това ще даде и представа за финансовата рамка. Предполагам, че можем да стартираме с реализацията към края на следващата година”.

Присъстващи на представянето

На представянето присъства и един от най-известните родни архитекти – Бойко Кадинов, който е работил по изготвянето на проекта. По думите му това е една много голяма победа за Дупница и жителите на града. Той призова младите хора да бъдат активни в предложенията си, за да може новият Младежки център да отговаря на изискванията им.
Началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности” в кметството Тодор Петков също не скри задоволството си от проекта:
„Приветствам всичко, което е направено от колегите в община Дупница по реализирането на този проект. Смятам, че той ще има голяма значимост, тъй като ще запълни една голяма празнина в града ни. Нашата инициатива „Активно лято” вече 6 години подред в периода юли-август има една изключително наситена програма, която включва над 30 мероприятия. За съжаление ние досега не разполагахме с една достатъчно комфортна среда, която да удовлетвори нуждите на участниците деца и младежи. В рамките на бъдещия Младежки център би могло да се провеждат по няколко мероприятия едновременно, което досега не беше възможно”.
На представянето присъстваха жители от близкия квартал, директори на училища и детски градини, както и представители на центровете за обществена подкрепа в града.