Пуснаха Ахмед Башев след арест за купуване на гласове в Гърмен

Ахмед Башев

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е пуснат от ареста, където бе прибран след акция на МВР, съобщи бТВ. Той бе заподозрян в купуване на гласове. Той бе пуснат от следствения арест в Банско и дори е успял да упражни правото си на глас. За задържането му за 24 часа от органите реда по-рано потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров. “Аз разговарях с министъра на вътрешните работи. Потвърждаваме, че е за усилено купуване на гласове в полза на един от кандидатите, но на този етап не можем да кажем нищо повече”, уточни Цацаров.

Самият Башев също обяви в своя профил в социалната мрежа фейсбук, че е задържан.

Според бТВ полицаите, след като претърсили автомобила на Башев, са открили 2000 лв. Башев е бил задържан в дома на негов братовчед. Операцията на силите на реда е продължила близо 4 часа. От семейството на бившия кмет запазиха мълчание. На тези избори Ахмед Башев бе кандидат от листата на коалиция “Ние, гражданите”. Класира се на трето място с 20% от вота според резултатите от първия тур на изборите.

Първата среща на Башев с органите на реда през 2009 г. бе в качеството му на кмет. Тогава се проведе акция на ДАНС по сигнал на тогавашния депутат от РЗС Яне Янев.

През август тази година пък прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Башев – за безстопанственост от времето, когато бе кмет на Гърмен. Държавното обвинение твърди, че е имало злоупотреби около ремонт на четвъртокласен път между Огняново и Рибново, който е трябвало да бъде възстановен след свлачище заради обилен дъжд през 2005 г.