Опасност от воден режим грози Перник

  • Новият кмет се опасява, че ако не се вземат мерки за драстично спадналия обем на яз. „Студена”, се задава хуманитарна криза

 

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров не изключва въвеждането на воден режим, съобщава БНР. Eдна от първите му задачи ще бъде предприемането на мерки във връзка с водната криза, настъпила заради драстично спадналия обем на язовир “Студена”. Водата във водоема е паднала под 6 млн. кубически метра при максимален обем над 25 млн. кубика. Причината са продължителното засушаване в района и множество аварии през лятото.

Владимиров се опасява, че ако не се вземат мерки, се задава хуманитарна криза. Съжалявам, че моите колеги досега нямаха куража да предприемат болезнени мерки, защото знаете нивото на язовира в момента е в критичния минимум и ако не се предприемат болезнени мерки, включващи и частичен воден режим, колкото по-бързо го направим, толкова можем по-безболезнено да се измъкнем от тази тежка ситуация, в която се намираме, посочи той. По негови думи сред първите мерки ще бъде провеждането на разговор с всички институции, за да бъде намерено решение на проблема. Водопроводната мрежа в Перник е стара и амортизирана, поради което често настъпват аварии. Предстои да бъде реализиран водният цикъл, за който има сключен договор. Владимиров се надява, че това до голяма степен ще реши проблема със загубата на вода по мрежата, която в момента достига 80%.