Песни на „Металика”, „Бийтълс”, „Дийп пърпъл” звучаха на концерт в Ихтиман – публиката на крака

  • Председателят на читалище „Слънце-1089” Николай Балабанов също свири на сцената с останалите музиканти

 

 

За втори пореден път през годината, в която Народно читалище „Слънце – 1879“ чества своята 140-годишнина, се състоя един невероятен концерт в Ихтиман. Концертът събра много граждани в напълно обновената камерна зала на читалището. Всички места бяха запълнени, имаше и правостоящи.

 


Организатор на събитието бе музикантът и председател на читалището Николай Балабанов, който за пореден път обедини музиканти и певци да свирят и да пеят заедно. Основателят на популярната рок група през 80-те и 90-те години „Айсберг“ е и автор на аранжиментите и на някои от песните, които бяха представени на концерта.
Сборната музикална формация се състоя от струнен квартет на Софийската опера в състав Димитър Райчев – цигулка, Светлин Крачев – цигулка, Валерия Христова – виола и Павлина Райчева – виолончело. Местни певци като Коцето Динков, Доньо Андонов, Вероника Христова и Мария Пейчинова. Инструменталистите – талантливият Калин Душков на пиано, китари – Владко Вандов и Иван Айнаджийски. След изпълнението на песни като Nothing else matters на Metallica, песни на Beatles, Deep Purple и Rolling Stones, на сцената бе поканен и самият Балабанов, който се включи в състава и свири с останалите музиканти.


Една от песните – „Бяла тишина“, докосна по особен начин присъстващите, които пяха наравно с изпълнителите. Песен на големия български композитор Борис Карадимчев, с която „Щурците“ печелят престижната „Мелодия на годината“ и „Златния Орфей“, и песента „Любовта боли“.
Към края на концерта публиката в цялата зала се изправи на крака. Хората стояха прави, викаха и ръкопляскаха продължително, за да изразят възхищението си, с което наложиха и още едно изпълнение.
На сцената бе поканен и кметът на община Ихтиман Калоян Илиев, който бе сред публиката. Балабанов и артистите изразиха благодарност за отношението и съпричастността му към културата и интерес към работата на читалищата. Илиев също показа признание към хората на изкуството.

Поради големия интерес през месец май 2020 година отново ще се състои концерт в големия салон на Народно читалище „Слънце-1879“. Програмата на концерта ще бъде много по-богата, ще включва повече артисти и изпълнения и ще бъде с вход свободен.