• Домакините от планинарски клуб „Центромпром“ от град Скопие почерпиха приключенците с вкусни гозби

 

Дългогодишното приятелство между любителите на природата отново събра туристите от Кюстендил, Крива паланка и Скопие за поредното вълнуващо планинско приключение. Преди похода бе организирана томбола и секретарят на ТД „Осогово” раздаде атрактивни награди, отпуснати от Българската асоциация „Спорт за всички” към Министерството на младежта и спорта и община Кюстендил.

 


Домакините от планинарски клуб „Центропром“ от Скопие, с председател Вортик Стефан Кналиан, изненадаха кюстендилските туристи с един нов маршрут и поглед към каньона Матка. Разположен на 17 км от столицата Скопие, проломът е едно от най-посещаваните места в региона. Той предлага за всекиго по нещо. Туристите се разделиха на две групи. Най-приключенски настроените имаха възможност да се катерят и да обходят по-дивите пространства в околността. Мястото неслучайно го наричат Света гора. По стръмна и виеща се в скалите пътека приключенците първо се отправиха към църквата „Свети Спас“. Тя е изградена в местността Петров камен високо над пролома Матка, на левия бряг на река Треска. Непосредствено южно от нея са руините на църквите „Света Неделя“ и „Света Троица“. Църквата е построена на най-високата позиция на заравнено плато на рида и представлява малък храм. Датира вероятно от късния 14-и век и е изградена върху основите на по-стар и много по-голям култов обект. Всички усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи. Поглеждайки надолу от отвесните скали, това е най-хубавата гледка към каньона. След кратка почивка и фотопауза сред красивата панорама туристите се отправиха към красивия каньон Матка. Предстоеше екстремно спускане. Но всички усилия си заслужаваха. Цялата местност е осеяна с диви циклама и планината грее в лилави багри.


Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Република Македония – Треска, прави невероятно красив пролом, който завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом и всички носят името Матка.
Втората група от туристите избра да разгледа невероятната екопътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции за любителите на нестандартни усещания.

При църквата „Свети Андрей“ двете групи се събраха. Реката бе премината с лодки. Туристите се отправиха към манастира „Св. Никола Шишевски“, закътан сред непристъпните скали, където добре запазените стенописи показват житийни сцени на св. Николай Чудотворец.


Домакините от планинарски клуб „Центромпром“ от град Скопие почерпиха с вкусни гозби.
„Всички бяхме очаровани от красотата, гостоприемството и сърдечното посрещане, което ще ни топли през студените месеци. С пожелание за следващи срещи и съвместни прояви ние се разделихме заредени и очаровани от красотата на това невероятно място“, споделиха туристите от ТД ”Осогово” – Кюстендил.

Автор: Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ – гр. Кюстендил