Дендиас: Отваря се нова глава във връзките ни с Русия

Гръцкият и руският външни министри Никос Дендиас и Сергей Лавров се договориха да установят официален и редовен канал за комуникация между Атина и Москва по време на преговорите в руската столица, съобщи в. „Катимерини“.

Двамата първи дипломати подписаха споразумение за сътрудничество в периода 2020-2022 г. по време на среща, определена от дипломатически източници като проведена в “изключително сърдечна атмосфера”.

Срещата поставя началото на „нова глава“ в двустранните връзки, подчерта Дендиас.

Двамата дипломати обсъдиха също регионални въпроси, включително конфликта в Сирия на фона на продължаващата турска инвазия, положението в Източното Средиземноморие и кипърския проблем.

И двамата изразиха воля за възстановяване на тесните двустранни връзки, които бяха обтегнати през лятото на 2018 г. след експулсирането на руски дипломати от Гърция, казаха източници.

Разговорите се фокусират както върху укрепването на двустранните връзки, така и върху насърчаването на „по-тясно сътрудничество и взаимно разбиране на международните и регионални въпроси“, заяви Дендиас.

От своя страна Лавров отбеляза, че новото консервативно правителство на Гърция „ни предоставя възможност да анализираме и прегледаме двустранните си отношения и да видим как те ще се развият занапред“. /БГНЕС