Товарен влак от Китай за Европа за първи път ще премине през тунела под Босфора

В Турция пристигна товарен влак от Китай за Европа, който за пръв път ще премине по жп трасето на тунела „Мармарай” под Босфора, съобщи Нахиде Дениз за БТА.

Влакът, натоварен с китайска електроника, влезе на турска територия през жп гарата Карс в Източен Анадол, а утре се очаква да пристигне в Анкара. По този повод ще се състои тържествено посрещане на влака, чийто маршрут се изпълнява в рамките на инициативата “Един пояс – един път”.

“Влакът е първата товарна композиция, която ще ползва трасето от Китай за Европа през Турция, т.нар. “среден коридор по Пътя на коприната”. Влакът ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия и ще стигне до Прага”, посочи Фатих Ердоган, президент на логистичната фирма „Пасифик Евразия”.

Влаковата композиция е натоварена с контейнери с електроника от Китай, чието количество се равнява на 42 тира, допълниха от логистичната фирма. Предвижда се етапът Турция да приключи за два дни.

Според експерти Турция е стратегическа свързваща точка от средния транспортен коридор, който се простира до Лондон. Разчетите са, че срокът за превозване на товари от Китай за Турция ще бъде намален от 1 месец на 12 дни, а с включването на тунела „Мармарай” през Истанбул превозът от Далечния изток до Западна Европа ще се скъси от 1 месец на 18 дни.

Очакванията са, че през следващите години логистичните превози, специално в сектора на жп транспорта, ще се активират силно, което ще доведе и до разрастването му./БТА