Nissan Qashqai, Opel Grandland X: Очарованието на практичността

Съревнование между два популярни модела от компактния сегмент

 

SUV не значи непременно нещо едрогабаритно с мощност над 300 к.с. и двойно предаване. Той може да бъде и далеч по-скромен по размери автомобил, задвижван от малък бензинов мотор – като Nissan Qashqai и Opel Grandland X. С приемлива цена, практичност и не толкова скромна визия.

Първо, да уточним какво значи „не толкова скромна визия”. Нито един от двата тествани модела не парадира с размерите си, но пък едновременно с това не е и малък с високата си 1,60 метра каросерия. Към това се добавят експресивно оформени предни светлини, могъща предна решетка, кореспондираща с мощно скулптурирани странични форми и – разбира се – с увеличен просвет. Всичко описано създава усещане за солидност и за възможности за движение извън асфалтираните пътища – дори при тестваните Nissan Qashqai и Opel Grandland X, които се задвижват само от предните колела.

Двата модела може и да не предизвикват асоциации за премиум автомобили, но пък са и далеч от бюджетната зона. Погледът към тях показва колко се е видоизменил компактният клас, насочил се към средната по доходи прослойка от населението. За същата тази средна прослойка ценовите нива са в съвсем приемливи граници. Дори за добре оборудвани междинни нива при Nissan и за по-високото от двете при Opel цената не надвишава значително 50 000 лв. Японският модел в теста е с ниво на оборудване N-Connecta, задвижва се от новия 1,3-литров бензинов четирицилиндров турбомотор със 140 к.с. и в България струва 47 740 лв. (базовото ниво Visia е с цена 35 890 лв.). Базовата цена на Grandland X задвижван от 1,2-литров трицилиндров бензинов турбомотор със 130 к.с., е 43 555 лв. Тестваният автомобил е във версия Innovation и в Германия струва 29 500 евро, оборудван с шестстепенна механична трансмисия. В България Innovation с този мотор обаче се предлага само с осемстепенна автоматична трансмисия срещу 49 785 лв.

Разгръщането на ценовата листа показва добро оборудване и приемливи стойности на допълните пакети. Срещу 950 лв. при Grandland X получавате пакет Winter 2, включващ отопляеми предни и задни седалки, пакетът All Road с контрол на сцеплението е на цена от 180 лв., а за допълнителни 2710 лв. получавате пакета Innovation Plus, включващ освен инфо-развлекателна система от по-високо ниво Radio 5.0 IntelliLink и адаптивни предни светлини. При N-Connecta на Qashqai системата Around View Monitor, включваща четири камери и улесняваща паркирането, е стандартно оборудване, както и електрическото отопление на двете предни седалки. Клиентите и на двата модела могат да разчитат на добра палитра от системи за асистенция.

С настаняването зад волана човек изпитва обичайното за тези автомобили усещане. Високата позиция на седене носи своите ползи и под формата на подобрен обзор – поне що се отнася до гледката напред, защото широките колони намаляват видимостта назад. Nissan донякъде решава този проблем с помощта на споменатата стандартна система от камери.

Повече пространство при Opel

Време е да потегляме. Въпреки че Nissan не е никак тясно скроен, Opel го превъзхожда  във всички посоки с по няколко сантиметра в интериора и осигурява допълнителни настройки на предните седалки. В тестовия автомобил водачът и пътникът до него разчитат на превъзходните AGR седалки (допълнително заплащане от 1130 лв.) с удължаващи се долни части и лумбална опора с електрическа настройка. Те вдигат високо летвата и макар седалките на Nissan да са удобни и приятни, на този фон им липсва добрата странична опора. Още по-големи са разликите при задните седалки, където които Opel осигурява повече удобство и стабилност за горната част на тялото на едри пътници. Същото важи и за краката, които при пътниците на Nissan имат по-малко странична опора, освен това опорите за глава не се издърпват достатъчно. Третият пътник от своя страна трябва да търси начин да намести краката си около широката междинна конзола. 
Сравняването на багажното пространство ни разкрива още едно предимство за Opel: определено повече обем и възможност за проходно товарене благодарение и на сгъващите се откъм задния капак вертикални части на задните седалки. Подвижна основа формира двоен под, който може да бъде позициониран в зависимост от нуждите. Qashqai предлага друго удобство: подвижният под може да бъде прегъван частично, така че да се фиксират на място по-малки предмети и да се избегне изместването им при движение. За ежедневието и двата автомобила са удобни, но въпреки мултифункционалния им характер не разчитайте на сериозни товарни способности – най-вече заради скосената назад покривна линия, намаляваща задния отвор. Удобствата са насочени най-вече към пространството за пътниците, а по отношение на комфорта на управление леко предимство пак има Opel с по-малкия брой и по-удобни за идентифициране бутони на волана. Nissan компенсира изобилието от бутони и простите графики на навигацията си с добре структурирани менюта.

И в двата случая работата на системите протича без особена припряност, което впрочем важи и за работата на двигателите. На празен ход и при ускоряване трицилиндровият мотор на Opel не крие характерния звук на тези машини, но в този случай това не само че не пречи, но след време започва да се харесва. На неговия фон агрегатът на Nissan се усеща като по-балансиран, по-тих и по-спокоен. За по-добрата динамика, изразяваща се в ускорение от 9,4 срещу 10,9 секунди до 100 км/ч и 193 срещу 188 км/ч максимална скорост, принос обаче имат не само по-добрите характеристики на мотора, но и настройката на трансмисията. При Opel тя е с една идея по-малко прецизна и с толкова дълги предавки, че за ускоряване от 100 км/ч трябва енергично да преминете на по-ниски предавки, при които оборотите рязко скачат. 
По подобен начин стоят различията и при комфорта на пътуване. С един или двама пътници на борда Opel е по-отзивчив и комфортен от малко по-неспокойния Nissan, но с по-голям товар нещата се балансират.

Мощни спирачки

И двата автомобила подхождат много сериозно, когато става дума за безопасност. В тази област Nissan създава нови мащаби с широкия си спектър от системи за асистенция, включващ и аварийно спиране с разпознаване на пешеходци. И по отношение на спирачните възможности двата модела изпращат ясно послание – 35 м от 100 км/ч до нула за Qashqai и 34,7 метра за Grandland X са ясен знак, че в това отношение няма място за компромиси. И двата автомобила остават сигурни в поведението си, но по-индиректното управление на японския модел по-рано обуздава поривите за по-динамично шофиране в завои с ранните намеси на спирачната система. Opel контрира с по-директно и остро управление, което обаче слабо се интересува от това какво става на пътя, и предава плаха обратна връзка. Характерът му обаче позволява по-бързо преминаване през слалома и упражненията за заобикаляне на препятствие, факт, който се дължи и на по-късно задействащата се и по-прецизно дозирана ESP. Същият характер обаче не е особено добра основа за сериозни възможности извън пътя – така или иначе моделът не предлага варианти с двойно предаване и разчита за проходимостта си на електронен контрол на сцеплението, естествено, произхождащ от PSA, но наречен при Opel IntelliGrip. 
Влошават ли подобни недостатъци качествата на един SUV модел? Отговорът е: в малка степен. В края на краищата и двата имат достатъчно голям просвет, предлагат пространство и функционалност. И двата еднакво добре задоволяват нуждите на клиентите си. Просто, след като се удари чертата, Opel с една идея изпреварва конкурента си. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

1. Opel 
С една идея по-просторен, с малко по-голям багажник и с по-активно поведение. Grandland X наваксва леката си загуба при цените. Един симпатичен победител. 

2. Nissan 
Новият двигател е добър, а системите за асистенция на изключително ниво. Пространството е по-малко, но същото важи и за цената. На практика Nissan е не губещ, а втори победител. 

Текст: Михаел Харнишфегер
Снимки: Ахим Хартман/ams.bg