Кметът на Кюстендил Петър Паунов, общинските съветници и кметове на кметства положиха клетва

Общинските съветници на Кюстендил положиха клетва.

След два фалстарта изборът на председател на местния парламент се отложи за 18 ноември

Петър Паунов, кметът на община Кюстендил, общинските съветници и избраните кметове на кметства положиха клетва на първото заседание на Общинския съвет в града, свикано и уважено от областния управител Виктор Янев. Освен губернатора то бе уважено и от главния секретар на Областна администрация Гергана Михайлова. Първото заседание започна с изпълнение на българския химн, след което Виктор Янев пожела успешен мандат на 37-те общински съветници в Кюстендил, на новия стар кмет Петър Паунов, както и на новоизбраните кметове на населени места.

Невенка Панчева води първата сесия.

“Уважаеми общински съветници, уважаеми г-н Паунов, уважаеми кметове на кметства, скъпи съграждани, уважаеми гости! На 27 октомври и 3 ноември суверенът – кюстендилският избирател, даде своя вот, заради когото днес вие сте тук, на първото заседание на Общински съвет-Кюстендил, свикано от мен в качеството си на областен управител. Само човек, който е изпитал и преминал през изпитанията на защита интересите на община Кюстендил, знае и осъзнава думите – “и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите и да работя за тяхното благоденствие. През изтеклата кампания вие бяхте много различни, чуваха се и различни неща от вас, деляхте се на Аз и Ти, на Тези и Онези, но днес от този момент нататък вие трябва да бъдете едно – Ние Общински съвет-Кюстендил. Защото това е много важно и сериозно нещо, което ви обединява ведно и това е отговорността към хората, към общината. И въпреки вашето разнообразие в политическа принадлежност, идеи, възгледи, професионализъм, идентичност си заслужава да се обедините около общата цел – благоденствие на хората. Пожелавам ви един успешен мандат 2019-2023 година и нека след 4 години да бъдат видими плодовете на вашия безкористен, неуморим и всеотдаен труд, за благото на тези, които ви избраха, за благото на гражданите на община Кюстендил.

И след две гласувания председател на местния парламент не бе избран.

Последва връчване на удостоверенията от председателя на ОИК- Кюстендил Венцислав Механджийски, който също ги поздрави и им пожела успешна и ползотворна работа. След като се заклеха да спазват Конституцията и законите на Република България, общинските съветници подписаха и клетвени листове.

Първата сесия бе водена от най-мъдрия, а не най-възрастен по думите на областния управител общински съветник – Невенка Панчева.

“Преди всичко искам да ви пожелая здраве, сили и решителност, характер и визионерство за предстоящия ни мандат. Да пожелая енергията, с която е заредено всяко начало, да я поддържаме до края на мандата в името на добруването на нашата красива община Кюстендил. Като общински съветник с най-дългия житейски опит заедно ще обединим силата и динамиката на младостта, опита, уменията и мъдростта на зрелостта, не на старостта, за да изградим един действащ Общински съвет, добре работещ за по-нататъшното развитие на нашата община. Получихме кредит на доверие на избирателите, но това не е само кредит, това е отговорност и ние всеки ден трябва да работим, за да го оправдаем. И да си пожелаем новосформираният общински съвет да е най-успешният досега“, заяви Невенка Панчева.

Последва таен избор на председател на Общинския съвет. Такъв обаче не бе избран от общинските съветници, въпреки че процедурата се повтори.

Кандидатурите бяха две – на Михаела Крумова и на Младен Ризов. При първото гласуване Михаела Крумова получи 18 гласа и само един не й стигна отново да заеме този пост. За Младен Ризов гласовете бяха 7 от общо гласували 29 съветници. В четири плика нямаше бюлетини.

При повторното гласуване разпределението на гласовете беше 17 за Крумова, за Ризов 11 и един празен плик. Така според закона председател ще бъде избран на следващата сесия, която е на 18 ноември от 14 часа.

Новоизбраният Общински съвет-Кюстендил е от 37 души. В него Местна коалиция ГЕРБ има 19 съветници. „БСП за България” е с 9 съветници. Партия на зелените има 5-има съветници, а по двама съветници имат Местна коалиция „Движение заедно за промяна” и Местна коалиция „Глас народен”.