Общинските съветници на Кюстендил положиха клетва.

След два фалстарта изборът на председател на местния парламент се отложи за 18 ноември

Петър Паунов, кметът на община Кюстендил, общинските съветници и избраните кметове на кметства положиха клетва на първото заседание на Общинския съвет в града, свикано и уважено от областния управител Виктор Янев. Освен губернатора то бе уважено и от главния секретар на Областна администрация Гергана Михайлова. Първото заседание започна с изпълнение на българския химн, след което Виктор Янев пожела успешен мандат на 37-те общински съветници в Кюстендил, на новия стар кмет Петър Паунов, както и на новоизбраните кметове на населени места.

Невенка Панчева води първата сесия.

„Уважаеми общински съветници, уважаеми г-н Паунов, уважаеми кметове на кметства, скъпи съграждани, уважаеми гости! На 27 октомври и 3 ноември суверенът – кюстендилският избирател, даде своя вот, заради когото днес вие сте тук, на първото заседание на Общински съвет-Кюстендил, свикано от мен в качеството си на областен управител. Само човек, който е изпитал и преминал през изпитанията на защита интересите на община Кюстендил, знае и осъзнава думите – „и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите и да работя за тяхното благоденствие. През изтеклата кампания вие бяхте много различни, чуваха се и различни неща от вас, деляхте се на Аз и Ти, на Тези и Онези, но днес от този момент нататък вие трябва да бъдете едно – Ние Общински съвет-Кюстендил. Защото това е много важно и сериозно нещо, което ви обединява ведно и това е отговорността към хората, към общината. И въпреки вашето разнообразие в политическа принадлежност, идеи, възгледи, професионализъм, идентичност си заслужава да се обедините около общата цел – благоденствие на хората. Пожелавам ви един успешен мандат 2019-2023 година и нека след 4 години да бъдат видими плодовете на вашия безкористен, неуморим и всеотдаен труд, за благото на тези, които ви избраха, за благото на гражданите на община Кюстендил.

И след две гласувания председател на местния парламент не бе избран.

Последва връчване на удостоверенията от председателя на ОИК- Кюстендил Венцислав Механджийски, който също ги поздрави и им пожела успешна и ползотворна работа. След като се заклеха да спазват Конституцията и законите на Република България, общинските съветници подписаха и клетвени листове.

Първата сесия бе водена от най-мъдрия, а не най-възрастен по думите на областния управител общински съветник – Невенка Панчева.

„Преди всичко искам да ви пожелая здраве, сили и решителност, характер и визионерство за предстоящия ни мандат. Да пожелая енергията, с която е заредено всяко начало, да я поддържаме до края на мандата в името на добруването на нашата красива община Кюстендил. Като общински съветник с най-дългия житейски опит заедно ще обединим силата и динамиката на младостта, опита, уменията и мъдростта на зрелостта, не на старостта, за да изградим един действащ Общински съвет, добре работещ за по-нататъшното развитие на нашата община. Получихме кредит на доверие на избирателите, но това не е само кредит, това е отговорност и ние всеки ден трябва да работим, за да го оправдаем. И да си пожелаем новосформираният общински съвет да е най-успешният досега“, заяви Невенка Панчева.

Последва таен избор на председател на Общинския съвет. Такъв обаче не бе избран от общинските съветници, въпреки че процедурата се повтори.

Кандидатурите бяха две – на Михаела Крумова и на Младен Ризов. При първото гласуване Михаела Крумова получи 18 гласа и само един не й стигна отново да заеме този пост. За Младен Ризов гласовете бяха 7 от общо гласували 29 съветници. В четири плика нямаше бюлетини.

При повторното гласуване разпределението на гласовете беше 17 за Крумова, за Ризов 11 и един празен плик. Така според закона председател ще бъде избран на следващата сесия, която е на 18 ноември от 14 часа.

Новоизбраният Общински съвет-Кюстендил е от 37 души. В него Местна коалиция ГЕРБ има 19 съветници. „БСП за България” е с 9 съветници. Партия на зелените има 5-има съветници, а по двама съветници имат Местна коалиция „Движение заедно за промяна” и Местна коалиция „Глас народен”.