Перничани ще имат вода само по 6 часа на ден от 18 ноември

ВиК – Перник предлага въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир “Студена”. Това обяви на пресконференция управителят на дружеството Иван Витанов. Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. При условие, че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април, посочи Витанов.
По думите му нивото на водоема към днешна дата е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29 л/сек., разходът е 829 л/сек. Загубите са 80 л/сек. Витанов отрече да е правено каквото и да било изпускане на “Студена” в рамките на едногодишен период. Според него, за да тръгне вода към чашата на язовира, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.
От засушаването почвата се сви и започна да къса водопроводите, обясни Витанов. По думите му само за месеците август, септември и октомври има с 300 аварии повече, отколкото същия период на миналата година.
“Снеготопенето не можа да напълни язовира. От пролетните дъждове нито една капка не е капнала”, посочи управителят.
За възможно въвеждане на воден режим община Перник е била уведомена писмено на 7 октомври. Отговор е бил получен вчера, каза Витанов.
От 1 ноември е прекъснато водоснабдяването на “Стомана Индъстри”. Ограничението няма да важи за Радомир, който се снабдява от местни източници. Единствено притокът, възлизащ на 50 л/сек., предназначен за Радомир, ще влиза в язовир “Студена”.
Режим на водата на населените места, снабдяващи се от язовир “Студена”, е бил въведен и през 1993 г., припомни Витанов.