Насред есента люляк цъфна в невестинското село Ваксево

Цъфнал люляк
  • Според народното поверие зимата ще е дълга и студена

 

С парадоксите на времето в последните години хората свикнаха и вече почти не изненадват никого. Именно на такъв се натъкна кюстендилката Мария Испорска, която избра слънчевите ноемврийски дни за разходка до вилата си в невестинското село Ваксево. Разбира се, тя засне природната аномалия – цъфнал люляк, и сподели случилото се сред приятелите си в социалната мрежа.

“По време на разходката си до вилата, която е на 3 км от село Ваксево и се намира в махала Испорска, забелязах разцъфналия люляк. Ухаеше страхотно. Интересното бе, че някои се бяха разшумили наново. От години идвам тук, но не бях се натъквала на цъфнал люляк през ноември. Явно топлото време е подлъгало растението. Чувала съм, че било на люта и дълга зима, ама не вярвам. То времето отдавна се обърка и сезоните не са както бяха преди”, сподели Испорска.

В действителност според народните поверия, ако люляк цъфне през есента, зимата ще е дълга и студена. Науката обаче е на друго мнение. Според биолозите цъфването през есента на люляци и овощни дръвчета е заради силните токсични дизелови замърсявания на въздуха. Синоптиците обаче поне засега очакват мека и топла зима, с ниски количества валежи.

Факт е, че топлото време, което се задържа към момента, излъга някои видове растения.