Пламен Найденов показва къде точно е стоял Евгени в църквата с багажа и алкохола си.
  • Евгени и семейството му от години просят пред най-големия храм в града

На грозни сцени се натъкнаха дупничани в най-голямата църква в града „Св. Георги Победоносец”. Видимо пиян гол мъж влезе в катедралния храм вчера по обяд и смути всички присъстващи миряни. Натрапникът се казва Евгени и живее в квартал „Подина”. Според служителите на църквата той е на около 60-годишна възраст и проси, седнал на едно столче пред главния вход, всеки ден от години насам. Пред другата врата пък пари събират неговата жена с едно от децата им.

Столчето и иконата, с които дупничанинът проси пред главния вход на църквата „Св. Георги Победоносец”.

„Бях вътре, в храма, когато го видях да седи на пейките отстрани. До себе си беше оставил една найлонова торбичка и една бутилка с алкохол, мисля, че беше ракия. Казах му, че не може да влиза в църквата пиян, а още повече да седи вътре и да си пие. Хванах го за рамото и го изведох отвън, той си взе целия багаж и тръгна с мен доброволно. След като излязохме отвън, стана малко по-агресивен и ми каза „Ти ли ще ме водиш и ти ли ще ми казваш къде да ходя?”. Той падна пред входа, защото беше доста пиян, и си легна на стълбите. Аз се прибрах вътре. След малко го видях да влиза отново. За да не създава проблеми отново, аз и още един мирянин го хванахме от двете страни и го изнесохме навън. Той се свлече на земята и панталоните му паднаха, като той си ги свали още по-надолу. Пак го оставихме на входа, той си легна върху някакво одеяло. Аз си тръгнах, но разбрах, че при третото му влизане вътре вече е бил със свалени панталони и може да се каже, че е бил гол от кръста надолу. Тогава се е намесил и отец Георги Паликарски и полицаи са прибрали въпросния Евгени”, разказа пред „Вяра” Пламен Найденов, който е църковен настоятел.

В района на катедралния храм почти винаги има роми.

Част от работещите в храма „Св. Георги Победоносец” не скриха възмущението си от постъпката на дупничанина. По думите им Евгени с просенето си понякога притеснява вярващите, които влизат в храма, а самите те „често берат ядове” с него.
Елка Владимирова, която е пяла в хора на църквата, а днес е била на служба, има съвсем друго мнение за просяка. Тя е категорична, че Евгени със сигурност не е конфликтна личност и с присъствието си на стълбите не смущава никого.
„Този човек го познавам от 20 години и никога не е правил ексцесии. Седи си кротко на пейката или на стълбите, но не пречи на никого.

Стълбите, на които седи обикновено мъжът.

Жена му и едно от децата му стоят пред другия вход на църквата. Разбрах от една моя приятелка, че дъщеря му имала някакво образувание на врата и той и жена му събират пари за операция и парите от просенето ще отидат за това. Миналата година пък правиха операция и на неговата жена. За да се стигне до проблема днес (б.а. – вчера), се е случило нещо с него, но не знам какво. Може би е бил под влиянието на алкохола, но този човек няма току-така да влезе гол в църквата и да създава проблеми. Винаги е бил кротък. В днешния ден първо го видях вътре, докато бях на балкона по време на службата, а след това го зърнах легнал на една от пейките в двора на църквата, явно му беше прилошало. По-късно се е получила и тази неприятна ситуация. Виждала съм него и семейството му да събират хартия и да я предават, така се изхранват. Също така почти всеки ден са пред храма, особено в събота и неделя. Понякога обществото изкарва тези хора по-черни от дявола, а те не са такива. Явно човекът има трудности и проблеми в момента и затова се е стигнало до този инцидент”, каза Елка Владимирова.

6 КОМЕНТАРИ

  1. СРАМ, ПОЗОР И РЕЗИЛ .ЩО НЕ ЗАГРАДИТЕ ЧЕРКОВНИЯТ ДВОР С ОГРАДА И НЕ ГО ЗАКЛЮЧВАТЕ НОЩЕМ ? ПАРИ ЛИ НЯМА ЧЕРКВАТА ИЛИ ВОЛЯ УПРАВНИЦИТЕ И !!!!!!

  2. ИСКАТЕ ЛИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОГРАДА НА ИМОТИТЕ НА ХРАМ СВЕТИ ГЕОРГИ В ЦЕНТЪРА НА ДУПНИЦА.С ТОВА ИЗГРАЖДАНЕ ЩЕ СЕ СПРЕ ПРИСЪСТВИЕТО НА ЦИГАНКИ ПРОСТИТУТКИ И ДРУГИ МАНГАЛИ ДИШАЩИ БРОНЗ И НАРКОМАНИ .

  3. Деда поп знае само да краде.Това е най-занамарената черква в Дупнишкат духовна околия.

  4. Срамно е, че такъв катедрален храм е превърнат в свърталище на роми, наркомани и проститутки.

  5. Подкрепям идеята за ограда около черквата. Трябва кампания да спасим храма от циганите и търговците.

Comments are closed.