Комисията за защита на потребителите започва проверки в хотели и ски пистите на Банско

  • И тази година в курорта ще има мобилни екипи на място, както и съвместни екипи на български, румънски и гръцки полицаи

  • Кметът Иван Кадев: Общината има готовност за предстоящия зимен сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на среща с бизнеса и институциите преди началото на зимния сезон в Банско. Контролните органи имат готовност – и тази година ще има мобилни екипи на място, както и съвместни екипи на български, румънски и гръцки полицаи, каза след срещата министър Ангелкова. Предстоят съвместни проверки с Комисията за защита на потребителите за местата за настаняване, ски пистите, безопасността и ски патрулите както в Банско, така и в останалите ски курорти.
Банско, като една от най-популярните дестинации за зимен туризъм, със сигурност ще бъде на челно място в нашите планове за подкрепа, каза след срещата министър Ангелкова. Тя подчерта усилията на общината за превръщането й в целогодишна туристическа дестинация, каквато е и целта на министерството. От юни до септември тази година Банско е посетено от над седемдесет и седем хиляди туристи, което е ръст от 17 процента за общината за този период, допълни министърът на туризма.
Очакванията са за предстоящия зимен сезон отново около 60 на сто от туристите в община Банско да бъдат от съседните страни: Гърция, Северна Македония, Турция, Сърбия, посочи Ангелкова. Очаква се и ръст от Англия, Германия, Израел и Унгария. Очакваме от тези пазари да реализираме ръст, макар и малък, на този етап е трудно да правим по-сериозна прогноза, като цяло очакваме да запазим нивата от миналия зимен сезон, допълни Ангелкова.
Един от акцентите на срещата в Банско беше системата ЕСТИ. За момента 990 места за настаняване в община Банско са вписани в системата с активни профили, очакваме до края на седмицата, тъй като са подали заявки, още 120 места да бъдат регистрирани в системата. Законът трябва да се спазва от абсолютно всички – както от кметовете, които са активни потребители в системата, така и от всяко едно място за настаняване, че регистрацията е задължителна, не ми се иска наистина да стигаме до крайни мерки, каквато е прекратяване на категоризацията и от там дейността на съответното място за настаняване, посочи Ангелкова. Тя изрази очакване за кооперативност от страна на всички, каквато към момента е декларирана.
На журналистически въпрос ще има ли промяна в отношенията между държавата и общината след смяната на кмета, Ангелкова каза, че такава няма да има и е изключително важно да продължат общите усилия на държавата, местната власт и Министерството на туризма.
Новият кмет на община Банско Иван Кадев каза, че общината има готовност за предстоящия зимен сезон. Кадев коментира, че се е запознал в основи с проблемите в общината и от следващата седмица ще започнат с решаването им. Сред тях са работата на администрацията, взаимодействие с браншовите организации и работата на общинските предприятия. Следващата седмица ще стане известен и екипът, с който Кадев ще работи.