В две гласувания ОбС шеф на Благоевград не бе избран

  • Новият кмет Румен Томов получи ключа на града от Иво Николов, Атанас Камбитов не присъства

    на церемонията

Новият кмет на община Благоевград Румен Томов положи клетва на първата сесия на новосформирания Общински съвет. В първото си изявление като кмет Томов благодари на всички, които са припознали идеите си в предизборните му акценти. Пред общинските съветници той изяви желание за съвместна работа за изграждането на нов облик на града, с работеща бизнес среда, град, в който жителите да бъдат щастливи, че живеят. На церемонията Румен Томов получи и ключа на Благоевград от временно изпълняващия кмет на общината Иво Николов.

Досегашният кмет Атанас Камбитов не присъства на сесията в зала “22 септември”.

Първата задача пред общинските съветници бе процедурата по избор на председател на местния парламент. Номинираните бяха Андон Тодоров и Рашко Динков. Проведоха се две гласувания, като и при двата тура нито един не успя да събере необходимите му 21 гласа, за да бъде обявен за председател. При първото гласуване Тодоров получи 20 гласа, срещу 15 в полза на Динков, а 6 бюлетини бяха недействителни. При второто гласуване Тодоров получи 19, а Динков 16, като отново недействителните гласове бяха 6. Процедурата по избор ще бъде повторена на следващото редовно заседание на ОбС – Благоевград. Паралелно с първата сесия и гласуването за председател Румен Томов покани журналистите и заедно с тях прекрачи прага на кметския кабинет. „Графикът ми за първия работен ден предвижда среща с всички директори и началници на отдели в общината, каза пред журналисти Румен Томов. Всеки от тях следва да представи по десет проблема, които трябва да се решат спешно. Трябва да сме комуникативни и да работим бързо, за да решаваме проблемите на жителите на общината, допълни новият кмет на Благоевград.


Според Румен Томов е добре, че Общинският съвет е разнороден. “Нека е шарен, нека има повече мнения, когато има повече мнения – и решенията са по-точни, коментира новият кмет на общината състава на местния парламент, в който има представители на 14 партии и коалиции.
Румен Томов спечели изборите за кмет на втория тур от местния вот, след като получи по-голям процент от гласовете спрямо Атанас Камбитов от ГЕРБ, който управлява града в продължение на осем години. Томов се яви като независим кандидат, подкрепен от БСП. След първия тур подкрепа за него обявиха и шестима от останалите кандидати за кметския пост.

Снимки: БНР