Мярка „задържане под стража“ за Детелина, обвинена за убийството на мъж в с. Мламолово

Детелина
  • Искам да изляза от ареста, каза в съдебната зала 28-годишната дупничанка, пробола с нож Пламен Йонев

 

Окръжен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова, взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 28-годишната Детелина Василева от Дупница. Тя е привлечена от Окръжна прокуратура- Кюстендил като обвиняема за убийството на Пламен Йонев в бобовдолското село Мламолово.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемата е убила бившия миньор с кухненски нож. Държавното обвинение в лицето на прокурор Валери Пенков поиска по отношение на Василева вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ с мотива, че след извършеното тежко престъпление обвиняемата се е укрила и е намерена при познати.

Пламен Йонев

Служебният защитник на Детелина адв. Емил Атанасов посочи, че до този момент на нея не й е направена психиатрична експертиза. По време на разпитите обвиняемата дори не е могла да даде обяснения за случилото се във фаталната нощ на 8 ноември в бобовдолското село Мламолово.

От събраните по досъдебното производство доказателства в достатъчна степен може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемата към престъплението, за което е обвинена по чл. 115 от НК, като предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 10-20 години.

Въпреки чистото съдебно минало на обвиняемата съдът счете, че предвид тежестта на престъплението, за което е привлечена като обвиняема, и поведението й след деянието са налице и другите две предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно, че обвиняемата може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът обяви, че няма впечатление за умствена недоразвитост на обвиняемата, за каквато пледира служебният й защитник адвокат Емил Атанасов, и тя може да носи наказателна отговорност.

Определението може да се обжалва и протестира пред САС в 3- дневен срок, считано от днес. Припомняме, че до трагичното убийство в село Мламолово на 8 ноември се стигна след конфликт между младата жена и Пламен Йонев. 62-годишният мъж е бил намушкан с нож в областта на гърдите, което е и причината за смъртта му. Тялото на жертвата е открито от негов приятел ден след жестокото убийство.