Постоянна мярка „задържане под стража” за 47-годишния Георги Стоичков, обвинен за убийството в кюстендилския кв. „Герена”

  • При инцидент обвиняемият наръга смъртоносно 45-годишния Христо Смиленски

Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Йоланда Цекова постанови постоянна мярка “задържане под стража” за 47-годишния Георги Стоичков, който е привлечен като обвиняем за убийството на 45-годишния Христо Смиленски. Както вече съобщихме, при инцидент между двамата в събота срещу неделя през нощта пред блок 159 в кв. „Герена” в Кюстендил обвиняемият Стоичков е наръгал смъртоносно с нож Смиленски, който по време на боя помежду им е възпроизвел изстрел с газов пистолет.

Срещу Стоичков е повдигнато обвинение по член 115 от НК, което предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Прокурорът по случая Валери Пенков настоя да бъде взета най- тежката мярка за неотклонение.

Защитата на обвиняемия в лицето на адвокат Емил Велинов поиска да му бъде наложена мярка по-различна от най-тежката, тъй като клиентът му има чисто съдебно минало, постоянен адрес, семейство с две деца, за които трябва да се грижи. Адвокат Велинов каза още, че трябва да бъде взето под внимание, че Стоичков сам е подал сигнал на 112 и не се е опитал да укрие веществени доказателства.

В съдебната зала обвиняемият Георги Стоичков изрази съжаление за случилото се пред съдия Йоланда Цекова.

„Дълбоко съжалявам за нещата и се срамувам. Бях унизен и принуден. Искам да определите по-лека мярка заради дъщеря ми”, каза през сълзи обвиненият.

На този ранен етап от разследването са налице 2 от 3-те задължителни предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съгласно чл. 63, ал.1 от НПК. От събраните до момента доказателства в достатъчна степен може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъпление по чл. 115 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 20 години. Не са налице данни за укриване на обвиняемия, но от тежестта на престъплението и механизма на извършването му може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, се казва в мотивите на съдия Цекова.

Определението подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в 3-дневен срок, считано от днес.

„Продължавам да твърдя, че няма доказателства или данни за извършено престъпление по член 115 – тоест умишлено убийство, а се касае за неизбежна отбрана. Аз затова и исках защитният ми да не бъде задържан. Това е и единственото ми основание”, заяви пред медиите Емил Велинов. Той бе категоричен, че ще обжалва мярката.

След възникналия инцидент освен обвиняемия бяха задържани и 19-годишният му син, и 38-годишната му жена, които впоследствие бяха освободени.