Китай прави най-голямото пристанище в Европа

Китайският морски гигант Cosco е на път да започне диалог с гръцкото правителство относно условията, които ще позволят на неговия инвестиционен генерален план за пристанище Пирея да се разшири от одобрените понастоящем 600 милиона до пълната му сума от 900 милиона евро със строителството на нов, четвърти контейнерен терминал, според последните разговори между гръцките и китайските държавни лидери.

Срещите на премиера Кириакос Мицотакис и китайския президент Си Дзипин в Шанхай миналата седмица и в Атина в понеделник също показаха, че всички лицензирани проекти в генералния план на Cosco ще започнат незабавно, като се започне с разширяването на круизния терминал и изграждането на новия пътнически терминал, чийто процес на концесия и схема за финансиране вече са завършени.

От срещите стана ясно, че Пекин и Атина гледат в една посока, за да направят Пирея най-голямото пристанище в Европа. След като китайският премиер каза пред Катимерини, че пристанището на Пирея е „главата на дракона“, той и Мицотакис посетиха инсталациите на Cosco заедно в Пирея в понеделник.

Няколко часа по-рано в Атина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и председателят на „Коско” Сю Лиронг подписаха споразумение, което подчертава волята на двете страни за преодоляване на всякакви препятствия, така че генералният план на „Коско” в Пирея да бъде изпълнен, тъй като това е основен приоритет за китайската страна.

В същото време заместник-председателят на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл, директорът на дъщерното дружество на Cosco Piraeus Port Authority Танасис Лиагос и председателят на Китайската банка за износ-внос Xu Xiaolian подписаха друго споразумение по отношение на финансирането от инвестиционен план на Cosco, който в началото възлиза на 100 милиона евро плюс още 40 милиона на по-късен етап.

Седмица по-рано Мицотакис започна дискусията в Шанхай относно компенсационните мерки на Cosco за местното население в Пирея и другите общини до пристанището, за да елиминира протести и да гарантира, че с инвестирането на четвъртия контейнер за 300 милиона евро терминалът ще се радва на широко одобрение. Четвъртият терминал трябва да повиши капацитета на пристанище Пирея от 7 милиона контейнера, обработвани годишно, предвидени за 2021 г., до 10 милиона. /БГНЕС