Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото “КТБ”

Банкерът Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото „КТБ“. Заедно с още 17 души той е подсъдим за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през юни 2014 година банка.

Процесът срещу Василев се води задочно, а адвокатите му още през февруари поискаха той да даде показания чрез видеоконферентна връзка.

На поредното заседание по делото адвокат Константин Симеонов прочете декларация, която твърди, че Цветан Василев е подписал пред него миналата седмица в Белград. По думите на Симеонов клиентът му е възмутен от избирателната памет по отношение на депутата и бизнесмен Делян Пеевски на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов, който в продължение на месеци дава показания срещу Василев:

„Голословните му твърдения, че не знае какво означават „ДП“ и „ДП1“, беше може би поводът, поради който Цветан Василев реши да напише тази декларация. Това беше единственият начин, по който можем да сложим и точките над “и” за това какво е участието на Делян Пеевски в цялата тази история. Целият медиен бизнес на Делян Пеевски към онзи момент е финансиран от КТБ с кредитни средства. Има и други бизнеси, които са финансирани, които, след фалита на КТБ, той е изчистил през цесии, но това са сделки, които синдиците не атакуват. Очевидно този младеж както прокуратурата, така и цялата държава хич не ще да го закача, защото явно е нервен“./БНР