Ваня Григорова: До 2060 г. “две пенсии” са по-малко от една

  • Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии според нея

 

Наложително е преизчисляване на пенсиите, категорично заяви пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според експерти от НОИ обаче държавата няма възможност да направи това.

„Ако говорим за частните пенсионни фондове, които се привиждат като някакъв компенсаторен механизъм за недофинансираната държавна система – това няма как да се случи и не само за първите пенсионери. През 2016 г. НОИ публикува актюерски доклад и там може да се види как „две пенсии“ са по-малко от една. Данните на КФН показват каква е доходността и как не е възможно за огромната част от хората да получават дори толкова, колкото биха получили от НОИ. До 2060 г. са разчетите, публикувани в доклада. До 2060 г. „две пенсии“ са по-малко от една“, коментира Григорова в интервю за предаването „Преди всички“.

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии, а да осигуряват печалба на някого, категорична е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които днес ще се гледат в социалната комисия, няма почти нищо, което да заслужава да се отделя в отделен законопроект, отбеляза Ваня Григорова. Според нея, ако депутатите искат да увеличат социалните помощи за възрастните хора, могат да го направят през Закона за социалното подпомагане.

„Сега, за да се покажат като защитници на възрастните, го отделят в отделен закон. Това е чист популизъм“, категорична е тя.

Според Григорова депутатите реално нищо не искат да направят. По думите й отделянето на различни групи български граждани в отделни закони е изключително порочно.

Ваня Григорова смята, че е възможно депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лева. „Управляващите трябва да покажат, че техните поддръжници в НС има смисъл да бъдат там“, обясни тя.

Григорова коментира и въглищните централи и попита какво ще се случи с работещите в тях след затварянето им:

„Нека ги затворим – какво правим след това? Кога ще дадем отговор на този въпрос, след като десетки хиляди хора ще останат без работа. Това има потенциала да обезлюди целия район от Стара Загора до южната граница“. Тя подчерта, че в програмата „Визия за България 20-30“ с 10-годишен хоризонт трябва да се заложат мерки за алтернативна заетост и алтернативни източници на електроенергия. Националната програма по никакъв начин не маркира дори този огромен проблем, отбеляза икономическият съветник на КТ „Подкрепа“./БНР