Православният център в Благоевград събира средства за кухнята за бедни с благотворителен базар

Деца и възрастни се включиха в специална работилница в Православния център в Благоевград, в която ще се изработват предмети и украси за благотворителния базар. Те ще бъдат изложени в двора на храма “Въведение Богородично” в четвъртък, когато е и храмовият празник. Средствата от продажбата ще отидат за нуждите на социалната кухня.
Всяка година Православният център организира по два благотворителни базара, разказа неговият ръководител Мирела Кючукова. Включваме се в различни инициативи, но в последните две години средствата се насочват към кухнята за бедни към храма в благоевградския квартал “Грамада”, допълни тя. Тази година събраните средства ще отидат за газифициране на черквата и помещението, в което всяка неделя се сервира обяд за социално слаби хора. Необходимата сума е около двайсет хиляди лева. До момента с помощта на дарители и със средства, събрани от подобни инициативи, половината от нужната сума е събрана.
Кухнята за бедни започна своята дейност преди три години, като всяка неделя в нея се хранят между 130 и 150 човека, каза още Мирела Кючукова. Очаква се обаче през зимните месеци броят на хората да се увеличи. Продуктите се осигуряват изцяло от доброволци, доброволен е и трудът на хората, които приготвят храната. Дарителите са основно частни лица, като вече създадохме традицията да ни питат предварително какво е нужно за всяка следваща седмица, допълни Мирела Кючукова. По този начин имаме възможност да предлагаме разнообразно меню, посочи още тя.