Журналистът Лили Тодорова е туристката, загинала в Рила

  • Тялото й бе намерено от планински спасители в района на Белия улей след 4 дни издирване

 

Четири дни след изчезването на 64-годишна туристка в Рила тялото й бе намерено в сряда в ниските части на южните склонове на Мальовишки дял –  Белия улей. Лили Тодорова е била сама на планински преход. Екипи на ПСС започнаха издирването й още в неделя вечерта, след като в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба при БЧК е получен сигнал, че близките й са загубили контакт с нея. Тялото е открито на 13 ноември преди обед от спасители от ПСС-Благоевград, при оглед на района. Жената е починала от травмите си след падане.

„Любовта към планината отне живота на нашата бивша колежка Лили Тодорова”, пишат по повод смъртта на жената от Българската телеграфна агенция. Дългогодишен журналист на БТА и бивш главен редактор на „Вътрешна информация“, тя ще остане като един от най-ярките и колоритни образи, с огромно сърце, неподражаемо чувство за хумор и всеотдайност към работата и хората.
„След оттеглянето си от активната журналистическа дейност тя не спря да се развива и да търси нови начини за развитие. Догодина й предстоеше да завърши докторантура в Богословския факултет, свързана с друга нейна страст – хоровото пеене и църковнославянската музика. Лили е и дългогодишен доброволец в стационара за наркомани и алкохолици в Суходол. В събота тя се отправи на поредния планински преход в любимата й Рила планина. Днес тялото й бе открито в района на Белия улей, до Рилския манастир”, написаха колегите от БТА на загиналата. Планинската спасителна служба при БЧК благодари на всички спасители, взели участие в акцията, както и на представителите на МВР и на Министерството на отбраната, които бяха в постоянна готовност да окажат необходимата помощ на екипите, работили на терен. „Още веднъж припомняме, че времето в планината не е подходящо за туризъм, а метеорологичните условия са много динамични. Преди да се отправите към планината, се информирайте за условията и добре преценете собствените си възможности и подготовка. Не подценявайте условията и не надценявайте собствените си възможности. Винаги носете със себе си зареден мобилен телефон”, предупредиха планински спасители. Българският червен кръст изказва съболезнования на семейството и близките на загиналата жена.