Прокуратурата протестира оправдателната присъда на стоматолога Валентин Павлов

Софийската апелативна прокуратура протестира оправдателната присъда на стоматолога д-р Валентин Павлов от Перник, подсъдим за смъртта на 14-годишно момче след операция под пълна упойка, съобщиха от държавното обвинение. Протестират се и изменените присъди спрямо другите двама подсъдими по делото – лекар анестезиолог и управител на денталния център. На първа инстанция Павлов беше осъден на 3 години затвор с петгодишен изпитателен срок. Беше му наложено и наказание “лишаване от право” да упражнява професия “стоматолог” за срок от пет години. Преди дни обаче Софийският апелативен съд оправда подсъдимия изцяло и намали наказанията на другите двама обвиняеми от три години “лишаване от свобода” с петгодишен изпитателен срок на една година “лишаване от свобода” условно.

Софийската апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативния съд в София.

Случаят е от 14 юни 2016 г., когато момчето постъпва на лечение в клиниката на Павлов за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Хирургическата интервенция е извършена от д-р Павлов под пълна упойка, без да уведоми родителите на момчето за рисковете от операцията. Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочил операцията под пълна упойка. Освен това клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.