ВСС потвърди избора си за Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) потвърди избора си – следващ главен прокурор да бъде Иван Гешев. Резултатът от гласуването е същият, както при първото гласуване – 20 “за” и 4-ма “против”.

Петчасовите дебати бяха изпълнени с много спорове – първо, за това как да продължи процедурата след указа на президента, който отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор – дали да започне отначало, или само прегласуване. Реши се да е второто. Второ, има ли политическа намеса в избора на така наречените „трима големи“ в съдебната система.

Спорове имаше и за това дали трябва отново да се коментират качествата на Иван Гешев, като за разлика от преди 20 дни, когато ВСС за първи път гласува за Иван Гешев, този път публичните позиции в негова подкрепа бяха доста повече. Всички те препотвърдиха, че той е най-подходящият за поста и че няма основание заради мотивите на президента да се преосмисля гласуването им от 24 октомври.

На старите си позиции останаха съдебните кадровици, които и тогава гласуваха “против”. Те обявиха, че споделят възраженията на Румен Радев и смятат, че трябва да бъдат взети предвид.

По време на целия дебат имаше поредица от реплики и дуплики между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Ето как звучаха те малко преди гласуването за Гешев:

“Анонсът към избора на предходен главен прокурор, мисля, че казахте името на господин Борис Велчев. Трудно е да сравним двата избора наистина, много е трудно, но във всички случаи, първо, всеки, който е имал възможност и е искал да се запознае с публикациите на господин Велчев, е имал тази възможност да го направи. И още нещичко – не съм чул при тогавашния избор София да осъмва блокирана с жандармерия и полиция”, каза Лозан Панов.

Сотир Цацаров заяви:

“Дошло е времето начело на прокуратурата да застане прокурор. Аз лично считам, че този прокурор може да бъде Иван Гешев и ще гласувам за него. Институционалната подкрепа и подкрепата на гражданското общество е също толкова важна”.

Висшият съдебен съвет реши предложението за избора на Иван Гешев да бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев. Този път той няма право да откаже издаването на указ.

Самият Гешев, в първия си коментар, благодари на всички, които са го подкрепили, включително и за това, че устояли на “огромния политически”, по думите му, натиск./БНР