Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за Сирия

Европа трябва да плаща по-висока цена за задържането на сирийските бежанци, защото в момента Турция плаща почти всичко. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон.

“Аз съм голям фен на президента Ердоган и зная, че е сложно, но прекратяването на огъня в Сирия се поддържа”, каза Тръмп.

Закупуването от страна на Турция на руски противовъздушни системи е голямо предизвикателство, заяви американският президент. Той обаче изрази оптимизъм въпросът да бъде разрешен. И съобщи, че е било постигнато споразумение с Турция високопоставени представители на двете страни да продължат да обсъждат въпроса за руските комплекси С-400.

Турция остава привързана към постигнатото със САЩ споразумение за трайно разрешение на сирийската криза, каза Ердоган. И добави, че противоречията във връзка с турското участие в програмата за самолетите Ф-35 и закупуването на руските противовъздушни комплекси могат да се разрешат само чрез диалог. Той посочи, че Турция може да закупи и системите „Пейтриът“, ако получи предложението, което иска.

„На едно мнение сме по въпросите за развиването на турско-американските отношение на здрава основа и задълбочаване на нашето сътрудничество. Решени сме да отворим по подходящ начин нова страница в нашето трайно съюзничество“, каза Ердоган.

Тръмп изтъкна напредъка в търговските преговори между двете страни, като изрази очакване за по-голямо отваряне на турската икономика.

Турският президент пък подчерта общата борба срещу тероризма и съобщи, че въпросът за екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен отново е бил поставен по време на срещата. Според турския лидер атаките на кюрдските сили в Сирия целят да разрушат постигнатото с Вашингтон споразумение.

Като хвърлящо дълбока сянка върху отношенията между двете столици Анкара и Вашингтон определи Ердоган приетото от Конгреса решение за признаване на арменския геноцид. Той отново отправи предложение за създаване на съвместна комисия с участие на арменски историци по въпроса.

Доналд Тръмп нарече започналите изслушвания за негов импийчмънт „позор“ и обеща утре да публикува запис на разговора си с украинския президент от април. Разговори между двамата лидери от юли са в основата на стартиралата процедура за отстраняване на американския лидер, пише Си Ен Ен. /БНР