Хайко Маас: Държавите от Западните Балкани са неразделна част от Европа

Германия ще продължава да подкрепя Албания и Северна Македония по пътя им към Европейския съюз, заяви германският министър на външните работи Хайко Маас в интервю за „Дойче веле” (ДВ). И двете страни трябва да продължат с осъществяването на започналия процес на реформи, смята той.

ДВ: Отхвърлянето на обещаното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е основна пречка за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Германия работеше усърдно за даване на положително решение за двете страни. Сега заминавате за Скопие, за да потвърдите солидарността на Германия с региона. Какво конкретно ще предложите?

Хайко Маас: Позицията на Германия е ясна: държавите от Западните Балкани са неразделна част от Европа. Тяхното бъдеще е в Европейския съюз. Голяма част от държавите – членки на ЕС, се обявиха в полза на започване на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, защото това е наш стратегически интерес. Въпреки това е необходимо пълно единодушие в ЕС и ние работим в тази посока. Германия полага всички възможни усилия всички държави от ЕС да постигнем обща позиция и скоро да започнат преговорите по присъединяване на Албания и Северна Македония. Искам още веднъж да потвърдя това в Скопие.

ДВ: В момента не изглежда вероятно да бъдат убедени френският президент Макрон и останалите опоненти на разширяването. Каква ще бъде Вашата стратегия за Западните Балкани, ако ЕС продължи да блокира разширяването?

Хайко Маас: Силата на Европейския съюз е в това, че дори при трудни теми, в крайна сметка успяваме да намерим решение. Убеден съм, че ще успеем и този път. Президентът Макрон обяви, че освен по-нататъшните реформи в Албания и Северна Македония, той смята, че е необходима реформа и на самия процес за разширяване. В тази връзка през следващите седмици в ЕС ще водим интензивни разговори.

Едновременно с това трябва да се има предвид следното: Албания и Северна Македония трябва да продължат със започналия процес на реформи, като същевременно постигнат по-нататъшен напредък. В момента е важно да убедим малкото останали скептици в успеха. Германия ще продължи да бъде много активна в подкрепата си към страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

ДВ: Какво очаквате при тази тежка ситуация от Северна Македония и Албания? В крайна сметка липсата на „да” от страна на Франция беше и във връзка с притеснения относно процеса на реформи в двете държави.

Хайко Маас: Искам да окуража Северна Македония и Албания, както и останалите страни от региона, да продължат курса на реформи. Те не се правят само заради възможното доближаване до ЕС, а се правят в интерес на хората. Укрепването на върховенството на закона, решителната борба срещу корупцията и организираната престъпност са ключови задачи за всяко правителство, което мисли за бъдещето на страната си. Опозицията също носи отговорност. Политическата борба и конкуренцията на идеи, каквито трябва да има в една демокрация, не трябва да спъват развитието на държавата.

ДВ: Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обвърза политическото си бъдеще с началото на преговори за членство в ЕС. Сега страната е изправена пред предсрочни парламентарни избори. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която отхвърля Преспанския договор, има добри прогнозни резултати. Това означава, че ако дойде на власт, ще се опита да денонсира договора. Какво ще направите, за да предотвратите това?

Хайко Маас: Преспанскията договор е исторически. Северна Македония и Гърция успяха да решат един почти 30-годишен спор. Този договор отвори вратата на Северна Македония към евроатлантическите структури. В тази връзка и двете държави служат за пример не само в региона, но и извън него. Те показаха, че почти непреодолими конфликти могат да бъдат разрешени с лидерство, смелост и далновидност и че трудните компромиси са възможни. Скоро ще приветстваме Северна Македония като 30-ия член на НАТО. Премахнато е и това препятствие по пътя към ЕС. Не мога да си представя някой да иска да съсипе всичко това и да вкара в международен план Северна Македония в задънена улица.

ДВ: Колкото и ясно да беше задоволството на Германия от процеса на реформи в Скопие, беше трудно да се постигне консенсус относно ситуацията в Албания. От една година държавата е в дълбока вътрешнополитическа криза, чието решение все още не се вижда. Опозицията бойкотира парламента и призовава към нови избори. Реформата на избирателния закон е едно от изискванията, които Германия постави на Албания във връзка с перспективата за присъединяване към ЕС. Но не се случва нищо. Не е ли необходимо да се преразгледа положителното решение по отношение на Албания?

Хайко Маас: Решението ни да подкрепим началото на преговорите с Албания беше правилно. Такава беше и препоръката на Европейската комисия. Ясно бяха формулирани и очакванията от предприемането на по-нататъшни стъпки по отношение на реформата.

Съдебната реформа, с която Албания постигна забележителен напредък в региона, е на прав път. Сега е важно всички да допринесат за това Конституционният съд да възобнови бързо работата си. Изборната реформа е обект на обсъждане с участието на всички политически сили и гражданското общество. Убедени сме, че реформите, съобразени с препоръките на ОССЕ /СДИПЧ, могат да бъдат съгласувани бързо. Парламентът е мястото за политически спорове. Сега има необходимост от конструктивни предложения и сериозно сътрудничество в интерес на Албания и нейните граждани.

ДВ: А дали не е по-добре Албания и Северна Македония да бъдат разглеждани поотделно?

Хайко Маас: В рамките на присъединителния процес всяка държава е оценявана въз основа на собствените си постижения. През 2018 г. ЕК прие, че както Албания, така и Северна Македония са изпълнили условията за начало на преговорите и препоръча преговорите да започнат. През май 2019 г. Еврокомисията поднови своите оценки и препоръки. Федералното правителство споделя оценката на ЕК и се застъпва в Съвета за започване на преговори за присъединяване с двете държави. Това все още е нашата позиция.

ДВ: След последната среща на върха на ЕС мнозина твърдят, че Евросъюзът не е спазил обещанието си и че разширяването е нежелано. Представят се нови концепции за региона: мини Шенген, норвежкият модел. Как оценявате тези алтернативи на европейската интеграция?

Хайко Маас: Ние не виждаме никаква алтернатива на членството в ЕС, ако искаме да стимулираме сериозни и устойчиви реформи, особено в областта на върховенството на закона. Отделен въпрос е дали съществуващият процес може да бъде подобрен. Подобряването на регионалното сътрудничество допълва процеса на евроинтеграция. Укрепването на добросъседските отношения и икономическото сътрудничество е от полза за всяка от шестте държави от Западните Балкани. Това прави целия регион по-привлекателен. Години наред ние подкрепяме тези усилия с Берлинския процес и вече постигнахме много, например основаването на Регионалната младежка организация (RYCO) и практическото намаляване на таксите за роуминг.

ДВ: Докато ЕС е разделен и парализиран по отношение на Западните Балкани, като по този начин губи доверие и привлекателност, САЩ отново стават много активни. Идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово отново е на масата. Как смятате, какво трябва да предприемат Германия и Европа в тази връзка и как оценявате руските ангажименти в региона?

Хайко Маас: Европейският съюз се основава на перспективата за свободен живот, сигурност и относителен просперитет. Никой не предлага подобен модел. В допълнение имаме ЕС, който остава най-важният донор в региона със своите милиарди евро помощ и голям брой консултативни инструменти. Германия, от своя страна, всяка година се ангажира допълнително в двустранен план със стотици милиони евро.

Що се отнася до идеята за размяна на територии или промяна на границите между Косово и Сърбия, ние не вярваме, че това ще допринесе за стабилността в региона. Ние подкрепяме възобновяване на водения от ЕС диалог с цел постигане на цялостно споразумение, което ще доближи двете държави до ЕС. Искаме конструктивно сътрудничество с Русия, дори да имаме различия в мненията. Също така разбираме, че е важно да се поддържат добри отношения и да се развиват силни културни връзки. Това не противоречи на членството в ЕС. /БГНЕС