Отиде си продуцентът на „Списъкът на Шиндлер“ и „Гладиатор“

Хърватският филмов продуцент и оцелелият в Холокоста Бранко Лустиг, спечелил “Оскари” за “Списъкът на Шиндлер” и “Гладиатор”, почина днес в Загреб на 87 години, съобщи държавната агенция ХИНА.

Лустиг е роден в хърватско еврейско семейство в източния град Осиек през юни 1932 година. Той е държан като дете в прословутите лагери на смъртта в Аушвиц и Берген-Белзен с номер A3317, татуиран на ръката му, а повечето членове на семейството му загиват в нацистките лагери в Европа.

„Дълъг е пътят от Аушвиц до този ден“, каза той, получавайки „Оскар“ като продуцент за „Списъка на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг през 1993 г. „Умиращите ме заклеха да разкажа – ако оцелея – как е било“.

Лустиг учи в актьорската академия в Загреб през 50-те години, преди да започне работа във филмите, първо като организатор, а по-късно като режисьор и продуцент. Той режисира и продуцира повече от 100 местни и чуждестранни филми, както и копродукции, включително спечелилият Оскар „Тенекиеният барабан“ през 1979 г. и „Изборът на Софи“ през 1982 г.

През 80-те години Лустиг се премества в Съединените щати, където през 1990 г. печели награда “Еми” за телевизионния мини сериал “Нарко-войни: Историята на Камарена”.

Освен за „Списъкът на Шиндлер“, той печели и „Оскар“ с колегите си продуценти Дейвид Францони и Дъглас Уик за „Гладиатор“ на Ридли Скот през 2000 г.

Лустиг се завърна в Хърватия преди десетилетие, като пое председателството на годишния Еврейски филмов фестивал в Загреб през 2008 г.

През май той бе обявен за почетен гражданин на хърватската столица заради „големия му принос в културата на демократичното общество, към филмовото изкуство и за приемствеността между различните“ народи. /БГНЕС и АФП