КУЛИНАРНА ИГРА „ГОТВЕТЕ С ВЯРА”: Хляб с квас от Николина Панова-Стоилова

Представяме ви част от последните рецепти, пристигнали за участие в кулинарната игра на вестник „Вяра”. Една от тях е за хляб с квас от Николина Панова-Стоилова. Ето какво написа тя: „Всички ние помним прекрасния вкус на хляба от близката хлебарница от детството ни. Хрупкавата коричка, която наполовина изчезваше, преди да успеем да занесем хляба до дома, и топящата се в устата срединка, с която бабите ни правеха попари или намазваха с масло и мед, или…

Ех, спомени. Сега има всякакъв хляб, но нищо от безбройните  видове не докосва така сетивата ни, както хлябът от 80-те.

Много исках да направя подобен хляб, който да опитат и моите деца, и не след дълго ровене попаднах на група във фейсбук, в която млади и не толкова, интелигентни и прекрасни хора съветваха и показваха как да си направим така мечтания от мен хляб, а именно с квас.

Самата рецепта за хляба не е нищо сложно, единственото условие е да се спазват точни пропорции. Все пак никога не забравяйте да слагате най-важната съставка – ЛЮБОВ!

Малко повече време ще ви отнеме захващането на кваса, която не представлява нищо друго освен брашно и вода с контролирана ферментация.

За кваса:

Една трета буркан от компот пълен с вода, в който се накисват стафиди (1 пакетче от около 120 г). Така накиснати, трябва да престоят около два или повече дни, за да започне ферментация. След това махате стафидите, а водата, в която са били, си я запазвате.

С тази вода ще направим кваса си.

В чист буркан слагаме 2 суп. лъжици брашно и 3 суп. лъжици вода от стафиди и оставяме да почиват около 12 часа. След 12 часа слагаме още една суп. лъж. брашно и една стафидена вода.

Бурканът трябда да стои в най-често отопляваната стая от жилището ви. При мен това е кухнята – държа си го на плота и през 12 часа си храня дрождите на кваса. Самият процес на активиране на кваса отнема около 3 до 6 дни. Когато забележите, че в буркана се появяват малки мехурчета, балончета и прочие живот, можете да опитате да замесите първия си хляб с квас.

Рецептата, която аз ще дам, е за хляб с квас и вода от цвекло. Просто става много красиво с червения цвят на цвеклото, но на вас и вода ви е напълно достатъчна като за начало.

Ето и рецептата:

  • 320 г вода (за предпочитане престояла да не е направо от чешмата, защото чешмяната е хлорирана, а нашите дрождички са чувствителни към хлор)
  • 500 г брашно
  • 120 г квас

Разтваряте първо кваса в точно премерената вода и замесвате. Оставяте за един час да си почине, покрито с кърпа или найлон. После слагате една супена лъжица сол и пак оставяте, този път за 30 мин. След това разтягате така полученото тесто няколко пъти и пак оставяте за 30 мин. Целта е да влезе въздух в самото тесто. След още 30 мин. разтягате още веднъж и оставяте да втасва бавно в съд, чието дъно е покрито с нехавлиена кърпа, която е поръсена най-добре с царевично брашно. Покривате с найлонче и оставяте дрождичките да свършат всичко друго.

След 10-12 часа или примерно една нощ слагате купата в хладилника за цял ден и вечерта, като се приберете вкъщи, загрявате фурната на 200 градуса заедно със съда, в който ще печете, и мятате оформеното хлебче в нея върху хартия за печене.

Пече се 20 мин на 200 градуса в долната част на фурната и още 20 мин на средното ниво на 160 градуса.

Вярно е, че процесът отнема повече време, но вярвайте ми – вкусът си заслужава.

По тази рецепта се получава страхотен бъдник с паричка. Имате време да опитвате. Предстоят светли празници и защо да не внесем в домовете си доза родолюбие и уют с тази позабравена българска рецепта?

Да ви е сладко!!!