Намалиха присъдата на акушерката от Самоков за пребитото бебе

Емилия Ковачева
  • Емилия Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите

16 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева от Самоков, обвинена в опит за убийство на новородено през 2015 г. Присъдата е на Софийския апелативен съд, който намали наказанието на Ковачева с 2 години – от 18 на 16, информира NOVA. Наказанието е с 2 г. по-малко от присъдата, която Ковачева получи на 15 септември 2017 г. при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

Решението на втората инстанция по делето към момента не е обявено публично, не са ясни и мотивите за него, пише Би Ти Ви. Адвокатката й Жанет Желязкова се въздържа от коментар на мотивите на последното съдебно решение, докато не бъдат публикувани.

Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на битото бебе Никол. Тя бе обвинена, че е удряла пеленачето по време на нощна смяна в столична болница през април 2015 г. Тогава Никол е само на 4 дни.

Според прокуратурата на 18 април 2015 г. от 1,49 ч. до 3,12 ч. акушерката е ударила бебето поне 39 пъти. На записите от камери се виждали притискания с ръце по главата на детето и душене. Още на първа инстанция обаче е отхвърлено първоначалното обвинение, че акушерката е налагала бебето със стъклено шише за хранене.
Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката й за неотклонение не е променяна от септември 2015 г.
По време на процеса защитата поиска да се установи дали акушерката е страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч. на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром. След побоя малката Никол отключи епилепсия.