Кои нарушения ще оскъпяват застраховката “Гражданска отговорност”

 КФН отново не обяви как е сметнала увеличената до 400%

 

Нарушителите на пътя ще плащат до 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”, а изрядните шофьори ще ползват отстъпка до 25% (или 23%), ако стане факт предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) за въвеждане на системата “бонус-малус”. Промените бяха публикувани за обществено обсъждане във вторник, а в следващия месец КФН събира коментари и предложения.

Основните параметри на новата система – до 400% оскъпяване и отстъпка до 25%, са запазени от първия вариант на КФН, който бе представен пред обществеността в края на 2018 г., но претърпя провал заради обществено неодобрение. И през 2018 г., и сега КФН не обяви разчетите за пътните нарушения и ПТП, на базата на които са изчислени процентите на оскъпяване или бонуси. Така на практика няма как да се изчисли дали избраните проценти са коректни и ще балансират системата, или пък ще я разбалансират чрез несправедливо завишаване или занижаване на цената. Миналата година в отговор на въпроси на Mediapool институцията обясни, че информацията не може да се предостави, защото външният консултант по разработването на системата – “Ърнст енд янг”, отказва да даде на КФН статистиката, въз основа на която е разработен моделът. Договорът на “Ърнст енд Янг” е бил с Гаранционния фонд (ГФ), а не с КФН, бил е конфиденциален, а договорните отношения с ГФ към края на 2018 г. вече са били изтекли. След куп критики през 2018 г. КФН се принуди да обяви, че системата ще е изгодна за около 80% от собствениците на автомобили, тъй като те щели да попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите щели да бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%, казаха тогава от надзора. Съобщено бе още, че през 2016 г. и 2017 г. са регистрирани изключително висок брой пътнотранспортни произшествия и пътни нарушения. За двете години общо убитите на пътя са 717 души, а ранените – 9554. Нарушенията за същия период са 634 123, като над 60% от тях са за превишена скорост – нарушението, което според статистиката на МВР води до най-висока смъртност по пътищата у нас.

Mediapool публикува списъка на нарушенията и престъпленията по влезли в сила наказателни постановления, фишове, електронни фишове и присъди, които КФН предлага да оскъпяват застраховката “Гражданска отговорност” след 2020 г. Според тежестта си провиненията носят различен брой наказателни точки. Всяка наказателна точка ще оскъпява застраховката и ще вкарва шофьора или собственика на автомобила в по-горен клас “малус”. Връщането в следващия по-нисък клас малус, с по-ниско оскъпяване, ще става след всеки 12 месеца без извършено ново нарушение.

 

НАРУШЕНИЯ/ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

 

1 наказателна точка (увеличение на цената с 25% според основното предложение): Превишаване на ограничението на скоростта извън населено място с 21–30 км/ч (чл. 182, ал. 2, т. 1-3 ЗдвП)

2 наказателни точки (увеличение на цената с 50%): Превишаване на ограничението на скоростта извън населено място с 31–50 км/ч (чл. 182, ал. 2, т. 4-5 ЗдвП)

3 наказателни точки (увеличение на цената със 75%): Превишаване на ограничението на скоростта в населено място с 21–30 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗдвП)

4 наказателни точки (увеличение на цената със 100%):

Изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП) Превишаване на ограничението на скоростта извън населено място с над 50 км/ч (чл. 182, ал. 2, т. 6 ЗДвП)

Превишаване на ограничението на скоростта в населено място с 31–50 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 4-5 ЗДвП)

Управление на МПС в нетрезво състояние със съдържание на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда включително (174, ал. 1, т. 1)

5 наказателни точки (7 т. според алтернативното предложение) – увеличение на цената със 140% според основното предложение:

Управление на МПС в нетрезво състояние със съдържание на алкохол в кръвта над 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, както и повторно управление на МПС с концентрация над 0.5 на хиляда и при отказ от проверка. (чл. 174 ал. 1, т. 2, ал.2 и ал.3 от ЗДвП)

Отнемане на предимство (чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП)

Опасни маневри (чл. 5 ал. 2, т. 4 от ЗДвП; чл. 25 ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП

Превишаване на ограничението на скоростта в населено място с над 50 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 6 ЗДвП)

Хулиганско поведение при управление на моторни превозни средства (Чл.325 ал. 3 от НК във вр.чл.325 ал.1 от НК)

Хулиганско поведение при шофиране на моторни превозни средства и съпротива срещу орган на властта (Чл.325 ал.3 от НК във вр.чл.325 ал.2 от НК)

Управление на моторно превозно средство, в срока на изтърпяване на наказание лишаване от правото да управлява моторно превозно средство, след като лицето е наказано за същото деяние по административен ред (Чл. 343в ал.1 от НК)

Управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от налагане на наказание за същото деяние по административен ред. (Чл. 343в ал.2 от НК)

Управление на моторно превозно средство, в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС (Чл. 343в ал.3 от НК)

Управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред (чл.345 ал.2 от НК)

7 наказателни точки (10 т. според алтернативното предложение) – увеличение на цената с 220%:

Умишлено причиняване на значителни имуществени вреди при управление на МПС. (Чл. 342 ал. 3 б. “а” от НК)

Телесни повреди, причинени по непредпазливост, но извършителят е помогнал на пострадалия. (Чл. 343а ал.1б. “а” от НК)

Телесни повреди, причинени по непредпазливост на повече от едно лице, но извършителят е помогнал на пострадалите. (Чл. 343а ал.1 б. “в” от НК)

Управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда (Чл.343б ал.1 от НК)

Управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, след като е осъден с влязла в сила присъда за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда (Чл.343б ал.2 от НК)

Управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози (Чл.343б ал. 3 от НК)

Повторно управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози (Чл.343б ал. 4 от НК)

15 наказателни точки (19 т. според алтернативното предложение) – увеличение на цената с 300%: Причиняване на телесна повреда, причинена умишлено (чл. 342. ал. 1 от НК, ал. 3, буква “б” от НК)

Причиняване на тежка или средна телесна повреда, когато деянието е извършено по непредпазливост (чл.343, ал. 1, буква “б” от НК)

Причиняване на тежка или средна телесна повреда на повече от едно лице, ако деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС, без да има необходимата правоспособност, или ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози (чл. 343, ал. 3, буква “а” от НК)

ПТП, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични

вещества или техни аналози, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека и е причинена тежка или средна телесна повреда. (Чл. 343 ал.3 б. “а” НК)

При ПТП умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица (Чл.342 ал.3 б. “в” НК)

При ПТП по непредпазливост е причинена смърт (Чл.343 ал. 1 б. “в” НК)

При ПТП по непредпазливост е причинена смърт, но деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия или на пострадалите. (Чл. 343а ал.1 б. “б” НК)

При ПТП е причинена смърт на повече от едно лице, но деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия или на пострадалите. (Чл. 343а ал.1 б. “г” НК)

ПТП, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека и е причинена смърт (Чл. 343 ал.3 б. “б” НК)

ПТП, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека и е причинена смърт на едно или повече лица или телесна повреда на едно или повече лица. (Чл. 343 ал.4 НК)