Две катастрофи за няколко часа станаха в участъка Коняво- Цървеняно в Конявската планина

  • Инцидентите се разминаха само с потрошени ламарини

  • Липсата на третия износващ слой асфалт и мокрият път са предпоставки за ПТП-та

 

Два пътни инцидента само за няколко часа в сряда до обед станаха в един от най-рисковите пътни участъци на главен път Кюстендил – София през Конявската планина. Една от причините за катастрофите вероятно е мокрият път заради падналия дъжд.

И при двата инцидента няма пострадали и не се е налагало промяна на движението, каза говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка.

“При първото ПТП става въпрос за самокатастрофирал автомобил. Инцидентът е станал над село Коняво, в посока София, а колата се е обърнала по таван. При второто ПТП на влизане в село Цървеняно челно са се сблъскали лек и товарен автомобил. За щастие няма пострадали при инцидента. Не се е налагало ограничения на движението в районите на двете катастрофи. Местопроизшествията бяха обслужени по линия на КАТ”, каза Катя Табачка.

Ще припомним, че пътят през Конявската планина е доста опасен и преди години не бе положен така необходимият трети износващ слой асфалт. Липсата му бе и причина за инциденти при лошо време и особено при паднал дъжд пътят е хлъзгав.

В края на месец октомври на пресконференция попитахме Радослав Боюклийски, началник сектор КАТ-Пътна полиция, дали пътят през Конявската планина продължава да бъде хлъзгав при дъжд и взети ли са някакви мерки.

“Мога да твърдя, че са предприети мерки от Областната дирекция и от мен като началник-сектор, точно в участъка на село Цървеняно. Направени са препятствия на пътя, изрязан е асфалтът за намаляване на скоростта, но мога да ви уверя, че асфалтът в този участък не е причината, а причината си е в самите водачи”, каза тогава Боюклийски.

“От страна на Областната дирекция са предприети тези мерки, като преди това са уведомени ОПУ и е положен допълнителен слой асфалт, за да може тази предпоставка, която беше, да се предотврати. За това са направени минимални наранявания на асфалта, за да може да има добро сцепление с гумите на автомобила, за да не се получават по тази причина ПТП-та”, добави началник-отдел “Охранителна полиция” комисар Васил Паргов.