Отложиха делото срещу полицаите Попов и Сотиров заради отсъствие на адвокатите им

Валери Сотиров

Отсъствие на защитата на подсъдимите полицаи Стефан Попов и Валери Сотиров отложи делото, водено срещу тях за побоя над Слави Бачев от Бобошево. Районният съд в Дупница насрочи следващото дело за 15 януари следващата година. Както писахме, двамата са обвинени за това, че при изпълнение на службата си са нанесли побой на задържания в полицейското управление Бачев.

Стефан Попов – на заден план

На пострадалия били причинени множество леки телесни повреди, изразяващи се в охлузвания и кръвонасядания. Стефан Попов е привлечен и за това, че освен тези травми, чрез нанасяне на ритник в главата на Бачев, му счупил долна челюст, което е средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долна челюст. Както писахме, Попов е внук на един от спонсорите на Районното управление на МВР в града и бивш президент на ФК „Марек“ (Дупница), а Сотиров – син на бившия шеф на следствения арест в града.

Единият от защитниците на Слави Бачев адв. Балабанов на излизане от залата

Припомняме, че обвинителният акт срещу Стефан Попов и Валери Сотиров бе внесен в съда през м. септември от наблюдаващия прокурор Ивайло Василев. Той обмисля да иска отвод на съдия Мая Гиздова по делото, защото смята, че тя е в конфликт на интереси.

Както писахме, на 21 март дупнишкият съд отстрани от длъжност подсъдимите полицаи за нанесен побой на задържан до приключване на наказателното производство. Скандалът гръмна именно тогава, тъй като петдесетина служители на полицията в Дупница, заедно с шефа им, бяха отишли в съда, за да защитят колегите си. Тогава съдът излезе с определение за отстраняване от длъжност на Попов и Сотиров, които впоследствие Окръжният съд в Кюстендил върна на работа.

Мая Гиздова

Както в. „Вяра” писа, Слави Бачев е арестуван и бит жестоко от обвиняемите полицаи през нощта на 11 август 2018 г. Побоят му е нанесен, докато е в отпуск, след като се прибира от Лондон, където живее и работи. Причината за задържането и побоя по думите му е неправилно пресичане на пътното платно, след което полицаите установили, че младият мъж не си носел личната карта. Другата грешка на Слави била, че преди да го задържат униформените, той избягал. Впоследствие обаче сам намерил служителите, за да изясни нещата. Дни след като е пуснат от ареста и алармира за насилието, срещу Бачев тръгва дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице -полицай. След побоя младият мъж е претърпял тежка операция. Негови защитници сега са двама адвокати.