Перничани протестираха заради водната криза, министър Нанков: ВиК шефът ще бъде уволнен

  • Водата на яз. “Долна Диканя” не може да се използва – заразена е със салмонела

Управителят на ВиК-Перник Иван Витанов ще бъде освободен, съобщи на брифинг в Перник заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Кой ще оглави водното дружество, ще стане ясно до ден. Нанков посети Перник след проведения протест по повод водната криза. Той гарантира, че въведеният режим и допълнителните мерки ще осигурят водоснабдяването на перничани до април. Постигната е и договореност вода от Владайския канал да се влее в язовир “Студена”, каза заместник-министърът. “Установявам пропуски в дейността на ВиК дружеството, и то основно в това, че не могат да овладеят една криза, от която е засегната голяма част от област Перник”, каза Нанков.

По-рано през деня десетки перничани щурмуваха сградата на дружеството. С викове “оставка” протестиращите се опитаха да влязат вътре, но бяха спрени от полицията.
От понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината за това е драстично ниското ниво на язовир “Студена”. Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема.
“Ние не сме срещу водния режим, защото той е неизбежен”, заяви Надежда Димова, която е сред организаторите на протеста. По думите й хората са се събрали, за да получат отговор за дългото мълчание от страна на отговорните институции, поставили града пред бедствие. Те обвиниха Иван Витанов, че умишлено не е взел мерки срещу кризата. Недоволните настояха, освен от управителя на водното дружество, да бъде потърсена отговорност и от бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова.

 

Иван Витанов

По време на протеста започна подписка в подкрепа на исканията, която ще бъде изпратена до МРРБ, МОСВ, кмета, областния управител и др.
Управителят на ВиК Иван Витанов от своя страна заяви пред БТА, че няма да подава оставка. Той уточни, че още през април е алармирал тогавашния кмет Вяра Церовска за тревожното ниво на язовира. По думите му е последвала заповед на Церовска, с която тя забранила водата от язовира да се ползва за поливане, напояване и др. нужди, освен питейни. Витанов уточни, че консумацията на вода от язовир “Студена” на “Стомана Индъстри” се разрешава от МОСВ, а не от местното ВиК.
В началото на октомври Иван Витанов е уведомил община Перник за необходимостта от въвеждане на воден режим, посочи още управителят на водното дружество. Отговор е бил получен на 6 ноември, уточни Витанов.
Междувременно говорителят на държавното обвинение Николай Цветков съобщи, че Районна прокуратура и Окръжна прокуратура в Перник са назначили проверки по водната криза в общината. Институциите първоначално се самосезирали по проблема, а на 18 ноември постъпил сигнал и от кмета Станислав Владимиров.
Също така стана ясно, че водата на язовир “Долна Диканя” е заразена със салмонела и е негодна за пиене. Това е показала първата проба. Предстои да бъде направена втора проба в друга лаборатория. В момента водният обем на язовир “Студена” е 4 695 000 куб.м. Директорът на “Топлофикация” Любомир Спасов съобщи, че заради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода: “Получава се непрекъснато изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, но малко по малко ще се справим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по-кратък“, каза Спасов. Той не очаква водният режим да се отрази на отоплението. По думите му дружеството разполага с достатъчно екипи, които в случаи на авария да реагират своевременно: “Авариите се работят до отстраняване, т.е. когато някъде има теч, почва се аварията и се работи до отстраняване. Всичко ще се случва в рамките на часове до максимум денонощие“, заяви Спасов.