Стотици миряни от община Симитли се събраха около храма в Мечкул

  • Божият храм в селото е построен върху някогашно тракийско светилище и лечебница

 

Празнична литургия за здраве за всички присъстващи бе отслужена в параклисa в едноименната местност край село Мечкул. В полите на Пирин вярващите усетиха едно от най-магическите кътчета в Симитлийско.

По обяд всички се събраха на поляните край храма на обща трапеза с курбан за празника.  Празникът продължи с хора и музика. Кметът на Симитли Апостол Апостолов бе сред множеството вярващи, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кметове, общински съветници и много приятели.

На празника по традиция присъстваше и директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Симитли, която празнува всяка година своя рожден ден на мястото. С доброволен труд, дарения от миряни от общината, параклисът се гради от години. Вече има иконостас. Камбанен звън отеква в пиринската тишина от няколко години.

 

А миналата година бяха осветени и изографисаната над входа икона на свети Мина и малка дървена на светеца. Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница.

Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните “Пиринският Стоунхендж”.