Белград: България ни шпионира, участва в разузнавателни центрове

Милан Дрецун

България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия.

Това са само част от тежките обвинения, които отправи тази сутрин по сръбската държавна телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. В продължение на 12 минути Дрецун непрекъснато внушаваше, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник.

Поради тази причина днес се събира извънредно и Съветът по национална сигурност. Преди заседанието президентът Александър Вучич ще се срещне с руския посланик в Белград. Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбски агент.

Агенция за сигурност разследва възможна шпионска афера.

Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство… Искам да Ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимания на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война и нейната цел е извършването на терористични атаки”, каза Дрецун.

“Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония… В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, подчерта още Милан Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич. /БГНЕС