Писателят Спасимир Тренчев представи в Благоевград книга за Орфей

Спасимир Тренчев

Художествен роман, който се основава на изследвания и хипотези, така Спасимир Тренчев определя новата си книга “Заветът на Орфей”, която представи в Градската художествена галерия в Благоевград. След като се появи идеята да пиша за Орфей, аз реших, че книгата ми няма да бъде поредното фентъзи с приказно-приключенски измислици, каза в интервю за БТА авторът. Преди да започне да пише, Спасимир Тренчев прави задълбочено проучване на темата, като всеки прочетен ред го води към нещо ново. В редица книги, статии, беседи и лекции попада на неща, за които дори не е подозирал, преди да се захване с писането на роман за древния певец и поет. В “Заветът на Орфей” може да се прочете за връзката между Древна Тракия и Древен Египет, защо Орфей губи Евридика, в какво се изразява противоборството между слънчевите и лунните култове, които всъщност са били реално съществуващи преди хилядолетия по тези земи, разказа още писателят.
Това е четвърти роман и осма поред книга на Спасимир Тренчев, който по професия е учител по английски език и преподава в една от гимназиите в Благоевград. В началото на творческия си път пише стихове, впоследствие започва да твори разкази и романи.
Най-новият му роман – “Заветът на Орфей”, е разказ за личността на посветения жрец. Той е имал една цел – да промени мисленето на многото племена, които са населявали територията на днешна България, разказа Спасимир Тренчев. По думите му учението, което Орфей е наследил от други личности, е свързано с обединение на противоположностите. Ние живеем в двойствения свят на крайностите и реагираме на случващото се крайно, приемаме нещата твърде емоционално и вместо техни господари се превръщаме в техни роби, допълни авторът.
Премиерното представяне на книгата е от 18 часа в Градската художествена галерия, където всеки може да се срещне с автора и да получи още информация за книгата, идеите и живота на Орфей.