Нанков: Работим по 4 варианта за изход от ситуацията в Перник

  • 315 хил. души в 17 области са с нарушено водоснабдяване

 

В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн. лв., като бенефициент по проекта е ВиК – Перник.

Това обясни в парламента днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той припомни, че в предишния програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 община Перник е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за рехабилитация на ВиК мрежата си.

Според ВиК инженери при сегашния график на водния режим, при който се спира водата два пъти в денонощието, ще се влоши технико-експлоатационното състояние на мрежата и ще зачестят авариите.

В парламента заместник регионалният министър още веднъж очерта основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник, а именно – засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. „Студена“ 4 пъти спрямо същия период на миналата година и 3 пъти спрямо 2016 г.

Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76%, а в някои селища и до 90 на сто.

В момента се работи по четири варианта за изход от ситуацията в Перник.

Единият е яз. „Студена“ да бъде свързан с язовир „Долна Диканя“. Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на водата от там.

За да се реализира тази идея, ще са необходими 12 млн. лв. за водопровод и помпена станция.

Обследвани са и местните водоизточници, които досега са били замразени, но дебитът в тях е много нисък, което също не е алтернатива за водоснабдяването на общината.

Разглежда се и възможността Владайският канал да се свърже до месец и половина с язовир „Студена“. Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

315 хил. души в 17 области са с нарушено водоснабдяване

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил. души.

Без нови язовири и рехабилитация на старите България е заплашена от криза, предупреди зам.-министърът

Вследствие на климатичните промени и динамичните хидроложки процеси страната ни ще бъде изправена пред все повече предизвикателства, свързани с водоснабдяването, каза Нанков и подчерта, че за целта, за първи път от 30 години насам, се изграждат нови язовири. Преди месец беше въведен в експлоатация язовир „Пловдивци“ до Рудозем, изгражда се и язовир „Луда Яна“ до Панагюрище.

На дневен ред стои изграждането на яз. „Кюстендил“, както и на яз. „Черни Осъм“, захранващ Ловеч и Плевен.

„За справяне със ситуацията в страната са необходими комплексни мерки“, подчерта още заместник регионалният министър, сред които в максимална степен усвояване на европейските фондове, рехабилитация на ВиК мрежата в страната и търсене на нови водоизточници.

Две села ще протестират заради водния режим в Перник

Поради намалялото количество вода в резервоар “Радина чешма” жителите на селата Мещица и Витановци ще имат вода веднъж на 48 часа във времето от 18,00 до 05,00 ч. Промененият график на водоподаване е в сила от вчера, а жителите на двете населени места се готвят да протестират в събота. С нов режим са още пернишкият квартал „Църква”, където вода ще има от 15 до 8 часа всеки ден, и село Бучино, където чешмите ще текат от 21 часа до изчерпване на количеството резервоарна вода.

Прокуратурата в Перник започна проверка във връзка с водната криза

Въведеният в Перник воден режим стана причина Окръжната прокуратура да започне проверка във връзка с водната криза. Изискана е информация от две министерства, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването. Поради големия обем информация дейността е разделена между Окръжна и Районна прокуратура. Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим. Чрез Върховна административна прокуратура е изискана информация от МОСВ и МРРБ, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването лица.

Проверка извършва и Районната прокуратура в Перник. Проверяват действията или бездействието на ВиК-Перник и местната администрация съобразно задълженията им по Закона за водите.

Прокуратурата се е самосезирала още преди кметът на Перник Станислав Владимиров да внесе сигнал, който ще бъде присъединен към вече започналата проверка.

Източници: БНР и БГНЕС