Прокуратурата в Благоевград с иск за прекратяване на регистрацията на македонистка организация

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда иск за прекратяване на регистрацията и дейността на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, чиито цели, според иска, са насочени срещу единството на нацията и представляващи заплаха за националната сигурност.

Дни след като вицепремиерът Красимир Каракачанов изпрати сигнал до Главния прокурор за политическата и антидържавна дейност на две неправителствени организации, регистрирани в Благоевград, Сотир Цацаров получи справка и от ДАНС с конкретни доказателства за дейността и целите на сдружението, недопустими според Конституцията и в нарушение на законите на Република България. Проверката е била възложена на Окръжна прокуратура – Благоевград и е продължила около 10 дни. Днес е внесена искова молба в съда за прекратяване на  сдружението, потвърди говорителят на ОП Георги Мадолев.

От извършената проверка е видно, че седемте учредители на сдружението са го определили като организация, която защитава  правата на македонците в България, организира мероприятия, “свързани с миналото и националните борби на македонския народ, заема активна позиция по актуални международни и вътрешнополитически въпроси, организира митинги и демонстрации в защита правата на своите членове”. Всичко това потвърждава, че неправителствената организация всъщност има политически и антидържавни цели, идентични с тези на забранената партия ОМО „Илинден Пирин“./БНР