Дупничанинът Валентин Николов собственоръчно поправи проблемна шахта на една от главните улици в града

Валентин Николов ремонтира шахтата собственоръчно.

Дупничанинът Валентин Николов реши сам да поправи една от шахтите на главната улица „Цар Освободител”. На мястото от години се събира обилно вода при валежи и преминаването оттам се превръща в много трудно начинание. А след като на пътя беше поставена мантинела, намиращата се там пешеходна пътека е едно от малкото места, където може да се пресече безопасно.

Поставената нова тръба

Пешеходците обаче не минават по „зебрата”, тъй като тя води до мястото, на което през есента има огромни локви и кал, а зимата – лед и киша. При по-силни дъждове и самата пешеходна пътека се превръща в локва.
„От много време насам тук стават огромни локви и реших да направя нещо по въпроса. Шахтата беше по-висока от мястото, където се събира водата, и тя не можеше да се изтича. Отворих шахтата и видях, че няма тръба вътре. Поставих нова тръба за моя сметка и направих шахтата на нивото, на което трябва да бъде. Следобед заваля силен дъжд и така моят ремонт беше изпробван. Сега изобщо не се събира вода, защото шахтата си я поема. Вече няма никакво затлачване и запушване. Така хората могат да си пресичат оттук, без да им се налага да газят във водата”, каза пред „Вяра” дупничанинът.

Пешеходната пътека

Както вече сме писали, Валентин Николов е познат на всички в квартала си като буден гражданин, който винаги се опитва да направи по-лесен живота на своите съседи. Част от благородните дейности, които той извършва, пък вече са видими и дават резултат. През 2015 година дупничанинът реши да посади 23 овощни дръвчета на улица „Цар Освободител”, покрай другата страна на река Джерман. На въпросното място имаше стари тополи, които бяха отсечени преди няколко години. Идеята за хубавата инициатива на живеещия наблизо пенсионер дошла, докато всеки ден наблюдавал как някога живописното място край реката се покрива с бурени и боклуци. Тогава той закупува дръвчетата със свои средства и не е поискал компенсация от общината, както е бил посъветван от търговците на овошки.
През пролетта на тази година Валентин Николов почти собственоръчно изчисти градинката до Наковия мост в Дупница, облагороди я и засади трева и цветя. Също така вароса дърветата, а с останалата боя реши да повтори пешеходните пътеки, които вече са избледнели.