Божидар Данаилов гръмна 150-килограмов глиган в Дяково

Божидар Данаилов

Божидар Данаилов от ловната дружинка на Дяково отстреля огромен глиган в землището на дупнишкото село Дяково. „В неделя (17 ноември) отстрелях 140-150-килограмов глиган. Беше в местността Цветаница. Този сезон имаме добра слука. По местата, където ловува дяковската дружинка, има доста диви прасета и сме доволни. От откриването на лова през октомври досега паднаха около 20 диви прасета”, каза Божидар Данаилов, който е председател на дружинката и един от най-добрите в лова. Председателят допълни, че в неделя отстреляли и една лисица, попаднала на мушката на Димитър Искренов. Освен Данаилов, сред най-точните стрелци са Янко Младенски, Димитър Искренов, Борис Колчаков и Марио Бачев, посочват от дружинката. В нея са около 80 човека, но повечето не излизат на лов. „Редовни сме около 15-20 души, другите почти не ходят на излети. Най-възрастните са Ангел Колчаков, Георги Бачев и Иван Клисарски. Най-младите – Калоян Котев и Александър Василев, които са на по 20-21 години и ловуват от 2-3 години.

Част от ловната дружинка на Дяково

Дружинката разполага с едно от големите ловни полета в района на ЛРС-Дупница. Ловното поле започва от тунела в Дупница и граничи с бобовдолските села Големо село, Мало село и Мламолово – на запад, на изток и североизток – с дупнишките села Яхиново и Тополница, а на север с Гълъбник, Радомирско.

„Районът ни е от 5500 хектара и обхваща териториите на селата Пиперево, Блатино, Дяково, Кременик и Делян. Ловуваме дива свиня, но има и друг дивеч. Забелязваме появата на зайци. Те бяха изчезнали – заради хербицидите ли, с които се пръскат посевите, заради болести ли, не знам, ветеринарите могат да кажат, но вече има зайци. Има и сърни. Увеличават се яребиците. От хищниците най-често се срещат лисици, но не е нещо фрапантно. Популацията им е нормална. Миналата и по-миналата година имаше повече вълци, сега не са толкова много. Преди години имаше и бая чакали, но сега и те са в рамките на нормалното”, обясни Божидар Данаилов.