Борисов участва в церемония по поднасяне на венци в парка „Арлингтън“ 

Започна официалната част от посещението на премиера Бойко Борисов в Съединените американски щати. Той участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Национален гробищен парк “Арлингтън”. “Поднесох венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Гробищният парк „Арлингтън“ е национално светилище за всички онези, които са дали живота си за американската нация по време на война и се намира под юрисдикцията на Департамента по отбрана на САЩ. Благодаря на домакините за церемонията, в която участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили. Българската делегация беше посрещната с 21 топовни салюта.”, написа премиерът във Фейсбук профила си. Мероприятието започна с българския химн, а след това – и с американския. Национално гробище „Арлингтън“ е военно гробище в щата Вирджиния. Намира се близо до Пентагона, на южния бряг на река Потомак.  Мемориалният парк се простира на площ 1 квадратна миля и в него са погребани над 300 000 души, като сред тях има и цивилни – жертви от Гражданската война, част от жертвите от полет 77, врязал се в Пентагона на 11 септември 2001. В „Арлингтън“ са погребани и двама емблематични американски президенти – Уилям Тафт, който е единственият президент, който е бил и Председател на Върховния съд и Джон Кенеди.

В музея към военното гробище Бойко Борисов разгледа експонатите, сред които и подарък от Генералния щаб на Българската армия.

Минути преди церемонията българският премиер публикува във фейсбук две снимки на автомобил с българското и американско знаме, като написа над тях “Започваме!”. В 21:00 часа българско време Борисов ще разговаря и с американския президент Доналд Тръмп. Това е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите./ dariknews.bg