Какво е бъдещето на дупнишкия клуб „Марек”?

Александър Панев
  • Известно е, че клубът е във финансова и игрова криза

Бъдещето на „Марек” буни духовете в спортната общественост на Дупница. В понеделник вечерта на стадион „Бончук” се е провела среща, на която са присъствали представители на клуба, кметът инж. Методи Чимев, общинските съветници от ГЕРБ Йордан Йорданов и Георги Наумов, както и част от феновете.
Александър Панев, който винаги е подкрепял дупнишкия клуб и един от известните фенове и футболни деятели в града, разясни защо е била срещата в понеделник вечерта.
„Срещата беше само и единствено, за да се чуе мнението на всички хора в града, които милеят за „Марек”. Освен кмета присъстваха още фенове и ветерани на клуба. Искахме всеки да си каже мнението и да се види как може бъдещето да бъде по-добро. Срещата обаче се превърна в едно нищо”, коментира Панев.

Борис Паризов

Фенове, които са присъствали на сбирката в понеделник вечер, разказаха, че по време на срещата думата е взел синът на легендата Роман Караколев – Васил, който заедно със своя брат Георги създаде клуб „Марек 1919” преди няколко години. Първоначално мъжкият отбор играеше в Регионална група „Рила”, но през новия сезон не се включи в дивизията. В момента „Марек 1919” има само детско-юношеска школа, но не и представителен състав. На сбирката Васил Караколев е попитал защо президентът Борис Паризов не е поканен и че той може и да оттегли своята оставка, която входира в община Дупница през юни. Феновете не са харесали думите на Васил и изказаха предположение, че той, брат му и баща им се гласят да бъдат част от новата управа на „Марек 1915”.
Вицепрезидентът Васил Василев, който ръководи клуба, след като Паризов подаде оставка, беше категоричен, че не е нужно да се спекулира предварително.
„По устав пише, че след като президентът се е махнал, неговите функции се изпълняват от заместника му. Аз правих това по неволя в последните 5-6 месеца. Имаме Общо събрание, което е свикано по законен ред и е насрочено за 3 декември. Тогава ще се мисли за ново структуриране на „Марек”, ако такова е необходимо. Мандатът на настоящото управление беше за срок от 3 години – от 30 май 2016 до 30 май 2019 година. Виждате, че срокът вече е изтекъл и трябва да бъде избрано ново. Няма как да се знае нещо предварително и футболната общественост да бъде настройвана по един или друг начин. Второ, никой не може да посегне на децата на „Марек” и на мъжкия отбор. Клубът е над политиката и не трябва нещата да се смесват. Общото събрание е свикано по законен ред, с документацията се е заел адвокат Йонко Гергов. Има напрежение, свързано с клуба, и затова не трябва да се получават ексцесии. Нека общественото мнение не се манипулира. „Марек 1915” е на град Дупница и нека някои не си мислят, че ще ни управляват, преди да са станали ръководители. Нека и не бъркат „Марек 1915” с „Марек 1919”, коментира пред „Вяра” вицепрезидентът на „Марек” Васил Василев.

Васил Василев

Както е известно, дупнишкият клуб се намира във финансова и игрова криза. Наставникът Цветан Видински вече обяви, че обмисля напускане, ако не му бъде гарантирано, че ще има финансова стабилност. Той държи и да получи средства за привличането на 4-5 нови попълнения, които лично да селектира и с което „Марек” да изглежда далеч по-добре на терена. Той работи  безвъзмездно на стадион „Бончук” и не взима и стотинка за огромния обем работа, която върши. Вицепрезидентът Васил Василев също не получава никакво месечно възнаграждение.
„Вяра” потърси за коментар и президента в оставка Борис Паризов. Намерихме го в Италия, където има бизнес и живее от години.
„Не съм оттеглил оставката си и няма да бъда президент. Много мои приятели ми се обадиха, за да ме попитат дали ще идвам на събранието и така разбрах за него. На самата среща Васко Караколев е попитал защо се прави събрание без мен, защото аз все още съм президент на „Марек”. Всички искат да стават президенти, но не предлагат нищо, написано черно на бяло. Аз искам да помагам на Караколеви, защото те са представили пред кмета програма за управлението на клуба, която аз подкрепям и участвах в написването й. Аз допълних една точка, която беше много важна. Искам да даваме на кмета на всяка първа седмица от месеца финансов отчет за изразходваните средства, които ни се дават от община Дупница. В момента помагам и правя екипи на децата от школата на Караколеви и на отбори от Регионална група „Рила”, както и на таекуондистите. Който ме е потърсил – помагам. Но аз не мога да бъда президент. Вече съм го казвал, аз съм в Италия и съм далеч и не мога да помагам по друг начин. Но мога да бъда полезен като екипировка, топки и други пособия. Но нямам възможност да бъда президент. В момента Караколеви имат само детско-юношеска школа. Ако кметът реши, че тяхната програма е най-хубава, ще помогна и на мъжкия отбор. Президентът трябва да е там, на място. Той трябва да е до първия състав, както и до децата от школата. Президентът трябва да знае кой какво го боли и от какво има нужда. А аз… Мен ме виждаха един ден в месеца, което беше неправилно. Но навремето ме помолиха да стана президент и аз се излъгах”, каза пред „Вяра” Борис Паризов. По думите му управлението няма мандатност. „Просто, когато аз си подадох оставката през месец юни, никой не се събра, за да реши кой да ме смени. На 3 декември ще се види какво ще се случи”, завърши президентът в оставка.

Кметът Чимев определи впечатлението си от срещата лаконично – „Няма драма, ситуацията е нормална”.

Общото събрание е на 3 декември и ще се проведе на стадион „Бончук”. Управителният съвет на футболния клуб, който се състои от трима души и още 12 човека, които са учредителите на клуба, имат право на глас. Именно те ще трябва да изберат новата управа на клуба.