Прожектираха филм за спасяването на българските евреи на ученици в Симитли

Залата на читалище „Св. Климент Охридски-1922” в град  Симитли събра учениците от 9-и и 10-и клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ за прожекция на документален филм. Инициативата е на местното читалище и Областна администрация-Благоевград. Учениците бяха придружени от преподавателката си по „История и цивилизация” Любима Благоева. Благодарение на филма „Спасението – 1943“, който с интерес гледаха всички ученици, те се запознаха с част от историята за спасението на българските евреи през 1943 година.

На 2 март 1943 г. Министерският съвет приема седем постановления за депортирането на евреите. След като на 4 март 1943 г. започва депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Пиротско, на 8 март 1943 г. делегация от Кюстендил, в която участват търговецът Асен Суичмезов, учителят по история в кюстендилската гимназия Владимир Куртев, адвокат Иван Момчилов и народният представител Петър Михалев, пристига в София, където на 9 март заедно с представители на софийските евреи се среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, пред когото излагат искането си да бъде спряна депортацията.

Той се ангажира лично с проблема и същия ден се среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски, който издава заповед депортирането на евреите от България да се отложи за неопределено време. На 17 март 1943 г. Димитър Пешев пише писмо до министър-председателя Богдан Филов, подписано от 43-ма народни представители за спиране на депортацията. Акцията на Димитър Пешев за спасяване на българските евреи е подкрепена от Българската православна църква и интелектуалци. Депортацията е отложена и на 31 март 1943 г. цар Борис Трети информира Германия, че за момента не възнамерява да предаде евреите от старите предели на България, а ще ги използва за строителство на нови пътища.