Социални работници от Благоевград и Сандански проведоха предупредителна стачка

Станка Михова
  • 650 лв. заплата са крайно недостатъчни, имаме готовност за преминаване към ефективни действия, каза Гинка Григорова от КТ „Подкрепа”

Социалните работници в Благоевград и Сандански проведоха предупредителна едночасова стачка с искане за по-високи трудови възнаграждения. Те настояват основно за 40% базово увеличение на основната работна заплата. От 10 до 11 часа на 27 ноември на вратите на кабинетите им беше поставен надпис „стачка“, а служителите бяха със сини ленти на ревера.

Стачката на социалните работници от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград бе инициирана от КТ „Подкрепа“, обясни за „Фокус” Станка Михова, главен експерт в дирекцията. Тя допълни, че стачката е проведена с разрешение на ръководството на Агенцията за социално подпомагане.

Председател на КТ „Подкрепа“ в дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Гинка Григорова от своя страна каза пред БНР, че предвиденото в бюджета от началото на 2020 г. увеличение на заплатите от 10% е крайно недостатъчно: Ние сме категорични, че желаем 40 процента увеличение на базовата ни заплата, защото в момента стартовата ни заплата в системата е 650 лева. Смятам, че тези пари са изключително недостатъчни, а ние носим изключително голяма отговорност. Другото ни основно искане е в МС да бъде внесено предложение за промяна на класификатора на длъжностите в администрацията. Предложението ни е минималното изискване за образователната степен при заемане на длъжността „социален работник“ да бъде „бакалавър“, каза Гинка Григорова. Тя допълни, че дирекция „Социално подпомагане“ работи с голям брой администрации – Районен съд, Окръжен съд, полиция, спешни центрове, многопрофилни болници за активно лечение, училища… „Всички тези институции имат нужда от нас, от нашето експертно становище, затова считаме, че сме много значими и е време да се заявим“. Гинка Григорова обяви, че имат готовност за ефективни стачни действия и ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към тридневна ефективна стачка.