Нивото на яз. „Дяково” спадна драстично, „Напоителни системи”: Не е критично, подаваме необходимото количество на всички потребители

Язовир „Дяково” в момента

Нивото на язовир „Дяково” спадна драстично в последните месеци. Заради сушата водата се е отдръпнала с 15-ина метра. По информация на „Напоителни системи”, клон „Струма-Места” в Дупница, нивото на водата в „Дяково” не е критично. Водният обем на  язовира е около 13 млн. куб. метра, при  35 млн. куб. метра полезен капацитет, съобщи БНР.

Данните са от последните измервания на „Напоителни системи”, откъдето съобщават, че от язовир „Дяково” на всички потребители се подава нормалното и необходимото количество на всички потребители. Язовирът  снабдява населението на Бобов дол чрез „Кюстендилска вода”,  ТЕЦ „Бобов дол”, както и други населени места. От „Напоителни системи” съобщават още, че ограничават загубите от аварии и нерегламентирани включвания.

В. „Вяра” не получи от „Напоителни системи” отговор на въпроси, касаещи нивото на язовира. Те бяха зададени писмено и изпратени на имейла на клона на дружеството с управител Марио Михов. Един от въпросите бе има ли опасност от недостиг на вода за населените места, снабдявани от язовира.