Семейство Занкови се запознават в петък и се женят в събота

Павлина и Теодосий Занкови
  • Павлина: Рискувахме, дори не знаех името на съпруга си, мислех, че се казва Тошо

  • Теодосий: Тайната да запазим брака си 60 години е уважението

Любовната история на Теодосий и Павлина Занкови от Дупница е впечатляваща. Те са една от деветте дупнишки двойки, които празнуваха диамантена сватба, и бяха зарадвани с тържество от община Дупница в Деня на християнското семейство.
Съпрузите изглеждат много бодри и духовити за възрастта си и през цялото време не спираха да се шегуват помежду си и с настанените на тяхната маса двойки. Най-интересното при тях е, че се запознават в петък и се женят в… събота!
„Бяхме млади и се излъгахме един друг и вече сполучливо караме заедно 60 години. Тайната да запазим брака си толкова дълго време е взаимното уважение. Няма живот без уважение”, каза Теодосий.
На въпрос кой кого е излъгал, двамата пенсионери избухват в смях.
„Той излъга мен”, казва Павлина, докато съпругът й се намесва: „Наполовина аз, наполовина тя”.
„Запознахме се в петък и в събота се оженихме. Дори не му знаех името. Мислех, че се казва Тошо, а той бил Теодосий. По-късно го разбрах. Това беше рисковано, но ни се получи”, разказа възрастната жена.
Нейният мъж не пропусна да се обади и през смях заявява: „Гони ме чак до сръбската граница. Но така е, хубавата стока не се изпуска”.
Павлина Занкова обясни и как са се запознали бъдещите съпрузи преди цели 60 години:
„Аз работех тогава в „Тютюнева промишленост”. Той живееше на квартира в едно семейство, чиято къща беше една до друга с нашата. Неговата хазайка ми каза, че ще ме запознае с едно момче от нейното село, което живее под наем при тях. Веднага, след като ни запозна, се качихме на влака и отидохме на театър в Благоевград. Абсолютно нищо не помня от театъра. Само си мислех къде ли ме търсят сега моите родители и колко ли се притесняват за мен.”
Както през цялото време, Теодосий отново допълни жена си с думите: „Тази моя хазайка, тя ме е продала! А Павлина не помни от театъра, защото е мислела само за мен по време на постановката”.
Празнуващите диамантена сватба имат син и дъщеря, които са учители. Те се похвалиха с гордост, че всичките им внуци са с висше образование. Едната им внучка е химичен инженер и работи в местния фармацевтичен завод, докато другата е хематолог. Внукът им пък работи на кораб. Имат и трима правнуци – две момичета и едно момче.
„Много се радваме, че всичките ни потомци са образовани хора с хубави професии. Правнучетата пък ни пълнят сърцата с огромно щастие. Да са ни живи и здрави”, завършиха Павлина и Теодосий Занкови.