Трупът на кученце, живяло преди 18 000 години, се е съхранил във вечния лед в Сибир


“Изгубено кученце” с мустачки, мигли, дебела козина, меко като кадифе носле и остри млечни зъби озадачава учените, съобщи в. “Дейли мейл”.
Трупът на двумесечното кученце, живяло преди 18 000 години, се е съхранил много добре във вечния лед в Сибир. Подробни ДНК тестове все пак не успяха да установят за какъв животински вид става дума. Учените не са наясно дали това е куче, или вълк от ледниковата епоха, а може би става въпрос за пример за еволюционен преход от единия вид към другия.
Младият екземпляр от мъжки пол е открит през лятото м.г. в замръзнала земя близо до река Индигирка, североизточно от Якутск в Русия.
Причината за смъртта му не е установена, но експерти са на менине, че зверчето не е било стресирано, когато си е отишло от този свят през късния палеолит.
Руски учени изпратиха проби от древното животно в Шведския център за палеогенетика, за да се разбере дали става дума за бебе вълк, както първоначално се подозираше, или за бебе куче. “Центърът разполага с най-голямата в Европа база данни за всички породи кучета, но специалистите не успяха при първия си опит да идентифицират вида – заяви експертът Сергей Фьодоров от Североизточния федерален университет в Якутск. – Ще са нужни допълнителни изследвания.”
Шведските учени потвърдиха, че животното е живяло преди 18 000 години, но все още не могат да кажат дали става въпрос за вълк, или куче.
Животинката бе кръстена Догор. Името означава приятел на якутски език. То изразява също съмнение дали екземплярът е куче, или е от друг вид.