Със стипендии за студенти по медицина община Петрич привлича млади кадри за болницата в града

Със стипендии за студенти по медицина община Петрич привлича млади кадри за болницата в града, каза пред журналисти кметът Димитър Бръчков. Това е регламентирано с гласувана наредба, по която се сключват договори с младежи, които се обучават в медицински специалности. До момента младежите, които са сключили договор по нея, са деветима, като договорите са индивидуални.
Има младежи, които подпомагаме още от втори курс, както и такива, които имат нужда от финансова подкрепа само по време на специализацията си, спрямо това се определят и договорите, каза кметът на Петрич. Това е една от мерките, с които общината търси решение на проблемите в здравеопазването, свързани с големия брой специалисти в предпенсионна възраст.
Бъдещите медици ще работят в “Югозападна болница”, която е обединение на болниците в Петрич и Сандански. Тя обслужва както жителите на тези две общини, така и на общините Кресна и Струмяни. Четирите общини, заедно с ръководството на болницата, работят заедно за подобряване качеството на медицинските услуги, допълни Димитър Бръчков.
Миналата седмица в болницата се разкри отделение за клетъчна терапия. В момента в здравното заведение има двама медици от Москва, които са експерти в тази област. Те обучават и подпомагат работата на колегите си в Петрич, които в бъдеще ще използват иновативния подход. Подготовката на отделението по клетъчна терапия е продължило шест месеца.
В последните месеци в “Югозападна болница” се разкри и ТЕЛК комисия, първоначално в Сандански, а от месец – и в Петрич. Така се спестяват време и средства на пациентите, които иначе трябваше да пътуват до областния център Благоевград за преглед от ТЕЛК комисия, каза Димитър Бръчков. Предвид натовареността на комисията в Благоевград, няма как да се извършват прегледи по домовете, когато това се налага от състоянието на пациентите, но при добра организация ТЕЛК комисията в Петрич и Сандански може да го направи, допълни Бръчков.
До месец ще заработи и мобилен лекарски кабинет. Линейката вече е доставена, каза кметът на Петрич. С нея ще бъдат извършвани посещения по график в част от селата в общините Петрич и Сандански. Това е необходимо заради застаряващото население в тези населени места, посочи Димитър Бръчков.