Подвижната винарна “Сам дойдох” за 22-ра година отново е в центъра на Кюстендил

  • Знаковото заведение повдига градуса и настроението на кюстендилци, Румен и Федката чакат първите си клиенти

 

В седмицата, когато на площад “Велбъжд” бе поставена коледната елха, мнозина кюстендилци се питаха „А къде е винарната “Сам дойдох”? Без нея няма как да усетим коледно- новогодишния дух”. Е, отговорът не закъсня и сглобяемата винарна вече е факт за успокоение на десетки нейни посетители. Тя от години е част от интериора в центъра на Кюстендил именно по това време на годината. В момента вървят последните довършителни дейности, преди да отвори за своите клиенти.

“Хубаво е, че и сега ще я има и ще ни вдига предпразнично градуса на настроението. Ще се срещнем с приятели, ще побъбрим, ще забравим за малко и за проблемите”. Това коментираха кюстендилци, след като преди ден уютната дървена постройка бе монтирана на познатото за всички място – под чинарите до площад „Велбъжд”.

Преди 22 години двамата ентусиасти – Румен и Марин, или както всички го знаят от години Федката, които и до днес посрещат своите гости, решиха да опънат 20-местна брезентова палатка, в средата на която бумтеше печка “кюмбе” на цепеници. По масите трудно се намираха свободни места. На разположената отвън скара се предлагаха кебапчета и кюфтета с гарнитура, а за прокарване на залъка имаше превъзходно червено, бяло вино и пелин. Музиката бе от магнетофон, а често клиентите се наслаждаваха на “жив оркестър” от трубадури предимно от ромската махала или от самодейци таланти.

“Сам дойдох” стана бързо атракция, предпочитано място от стотици кюстендилци и задължителен елемент от коледното настроение. След няколко години кметът Петър Паунов постави някои естетични дизайнерски изисквания и от 5-6 години винарната се сглобява от дъски и дървени плоскости, но подредбата вътре, менютата, компаниите са си все същите.

Първите клиенти ще опитат глътки превъзходно червено, бяло вино и пелин и ще вкусят от скарата ден преди Никулден, когато ще бъдат запалени светлините на коледната елха, казаха собствениците и допълниха, че след две десетилетия се радват, че интересът на техните съграждани и гости на града не секва.

Моабетът между приятели, предпразничното настроение и уютът, който създава “Сам дойдох”, правят винарната предпочитано място както за мъже, така и за жени. Така ще е в центъра на Кюстендил чак до новогодишната нощ, когато винарната ще спусне кепенци до… следващата година!