Кметът: Водният режим в Перник дава резултат – за 3 денонощия водата в язовира се е покачила със 100 000 кубика

Станислав Владимиров
  • Нено Димов: Няма незаконна тръба от яз. „Студена”, има нерегламентирано източване

 

 

„Водният режим дава резултат, водата в язовир „Студена“ се е повишила за последните три денонощия с около 100 хиляди кубика“. Това каза пред БНР кметът на града Станислав Владимиров. Той посочи, че проблемите с ВиК дружеството обаче остават – няма организация по отношение на водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града, и няма организация за отстраняването на многобройните аварии.

„Трябва по-добра организация при спирането и пускането на водата, за да се постигне достатъчно налягане да отиде до високите квартали… Надявам се за по-добра комуникация с новото ръководство на ВиК дружеството и за по-добра организация от тяхна страна“, допълни Владимиров в предаването „Преди всички“. Сред другите мерки, които да облекчат ситуацията и да се увеличи притокът на язовир „Студена“, са връзка с Владайския канал и сондажи в горната част на язовира. Кметът изрази надежда, че преди април водният режим може да бъде намален в денонощието.

В предаването “Нещо повече” пък инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водите коментира, че според законодателството на страната на МОСВ е вменено задължението да осигурява вода приоритетно за питейно-битови нужди на населението. “Когато във водоизточниците не достига водата за тази цел, трябва да се спре захранването с вода от тези източници на индустрията”, категоричен бе той и уточни, че заводите трябва да са подсигурени с резервни водоизточници и да имат възможност да реагират адекватно при всякакви ситуации. Според него технологиите са доста напреднали и е време да се инвестира в тях, за да се следят онлайн нивата на язовирите. “Трябва повече да се инвестира във водния сектор и във ВиК”, каза инж. Иванов.

Също така стана ясно, че няма констатирани отклонения в качеството на водата в детските заведения в Перник, съобщават от РЗИ. 21 от взетите през тази седмица 56 проби от водопроводната мрежа на град Перник и населени места, захранвани от язовир “Студена”, са от детски градини и ясли, като пробите от детските заведения отговарят на изискванията за качеството на питейната вода. През предходната седмица са били констатирани отклонения в качеството на водата в селата Люлин и Дивотино, за което на ВиК-Перник са били връчени предписания. Повторните проби не са показали отклонения.

Министърът на екологията Нено Димов пък заяви, че няма незаконна тръба от яз. „Студена”, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Нено Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”.

Той уточни, че Радомир може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава.

Освен нерегламентирано източване на язовира, проверка на Министерството на околната среда е установила и липсата на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв. Според Димов са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални нужди. Сега това не е категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75 процента, каза още екоминистърът. Той коментира и замърсяването на река Струма от миналата седмица край Перник. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат „Ленин” – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.